Is plantaardig eten duur? Er wordt in de media gediscussieerd over de prijs van gezond eten. Veel mensen zijn van mening dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding. Ik ben het daar niet mee eens. Als je vlees, vis en kaas vervangt door tofu, tempeh, peulvruchten en champignons ben je veel goedkoper en gezonder uit. Groente is weliswaar niet altijd goedkoop, maar als we kiezen voor groenten van het seizoen dan valt het best wel mee.
Mijn roots liggen in Midden-Europa, in Praag om precies te zijn. Vóór de val van de muur was er nauwelijks verse groente in de winter. Hooguit wat kolen, wortelen en uien. En natuurlijk zuurkool. Wij kunnen tegenwoordig kiezen uit veel soorten groenten, maar de eenvoudige seizoensgroenten van eigen bodem zoals spruitjes en andere kolen zijn vaak een stuk goedkoper dan de avocado’s, groene asperges en sperzieboontjes die van verre moeten komen. Met uiteraard ook voordelen voor het milieu.
Vandaag deel ik een familierecept, “Segedínský guláš” in het Tsjechisch, in het Nederlands: Szegediner Goulash. Tsjechoslowakije maakte samen met Hongarije deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en veel Hongaarse recepten zijn er ingeburgerd. Het varkensvlees heb vervangen door kastanjechampignons en de slagroom door plantaardig room. De meningen verschillen over de room: sommigen gebruiken crème fraîche, anderen slagroom. Persoonlijk vind ik de goulash met normale (vega) room iets romiger. In de winter werd de goulash vroeger gemaakt zonder verse paprika met alleen ui, knoflook en zuurkool – en varkensvlees. Ook de tomatenblokjes worden vaak weggelaten. Uiteraard wel met (veel) paprikapoeder. Goulash: een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren.
Vega Szegediner Goulash: gezond, goedkoop, simpel, en plantaardig. En niet te vergeten lekker. Men kan in plaats van champignons ook plantaardige kipstukjes gebruiken – deze liever even apart bakken en op het eind toevoegen.
Ingrediënten (4 personen)
- Flinke scheut olijfolie, dit gerecht heeft wel wat vet nodig
- 2 theelepels karwijzaad, gemalen of gekneusd – let op: karwijzaad is niet hetzelfde als komijnzaad
- 2 flinke uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 (punt)paprika’s, in stukjes of reepjes
- 400 gram kastanjechampignons, goed schoongemaakt, in kwarten
- 1 flinke eetlepel milde of scherpe paprikapoeder of gerookte paprikapoeder, of neem ½ van elk
- 1 blik tomaatblokjes (ca. 400 g)
- 500 g zuurkool, laat als je niet zo van zuur houdt uitlekken (doe ik zelf niet), hak eventueel de lange slierten wat fijner.
- 200 ml plantaardige room, pas op dat er niet te veel suiker of nare geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd
Verhit de olijfolie in een flinke braadpan of hapjespan met een dikke bodem. Doe de karwijzaadjes met de uisnippers in de olie en roerbak ca. 4 minuten. Voeg de knoflook en paprikareepjes toe en bak deze ca. 2 minuten mee. Voeg de champignons toe en bak deze weer 2 minuten mee. Roer nu het paprikapoeder en de tomaatblokjes, wat water (spoel het blikje om) en de zuurkool erdoor. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan op laag vuur minstens 20 minuten, maar liever een half uur of langer, sudderen. Roer de plantaardige room erdoor en warm nog even goed door, maar laat niet meer koken. Serveer met gekookte aardappelen of zilvervlierrijst. Een Tsjech zou er knödels bij serveren, maar die zijn dan weer niet zo eenvoudig te maken als deze goulash.