• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash

B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash

24 februari 2024 door Jana Verboom

Is plantaardig eten duur? Er wordt in de media gediscussieerd over de prijs van gezond eten. Veel mensen zijn van mening dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding. Ik ben het daar niet mee eens. Als je vlees, vis en kaas vervangt door tofu, tempeh, peulvruchten en champignons ben je veel goedkoper en gezonder uit. Groente is weliswaar niet altijd goedkoop, maar als we kiezen voor groenten van het seizoen dan valt het best wel mee.

Mijn roots liggen in Midden-Europa, in Praag om precies te zijn. Vóór de val van de muur was er nauwelijks verse groente in de winter. Hooguit wat kolen, wortelen en uien. En natuurlijk zuurkool. Wij kunnen tegenwoordig kiezen uit veel soorten groenten, maar de eenvoudige seizoensgroenten van eigen bodem zoals spruitjes en andere kolen zijn vaak een stuk goedkoper dan de avocado’s, groene asperges en sperzieboontjes die van verre moeten komen. Met uiteraard ook voordelen voor het milieu.

Vandaag deel ik een familierecept, “Segedínský guláš” in het Tsjechisch, in het Nederlands: Szegediner Goulash. Tsjechoslowakije maakte samen met Hongarije deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en veel Hongaarse recepten zijn er ingeburgerd. Het varkensvlees heb vervangen door kastanjechampignons en de slagroom door plantaardig room. De meningen verschillen over de room: sommigen gebruiken crème fraîche, anderen slagroom. Persoonlijk vind ik de goulash met normale (vega) room iets romiger. In de winter werd de goulash vroeger gemaakt zonder verse paprika met alleen ui, knoflook en zuurkool – en varkensvlees. Ook de tomatenblokjes worden vaak weggelaten. Uiteraard wel met (veel) paprikapoeder. Goulash: een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren.

Vega Szegediner Goulash: gezond, goedkoop, simpel, en plantaardig. En niet te vergeten lekker. Men kan in plaats van champignons ook plantaardige kipstukjes gebruiken – deze liever even apart bakken en op het eind toevoegen.

Ingrediënten (4 personen)

  • Flinke scheut olijfolie, dit gerecht heeft wel wat vet nodig
  • 2 theelepels karwijzaad, gemalen of gekneusd – let op: karwijzaad is niet hetzelfde als komijnzaad
  • 2 flinke uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 (punt)paprika’s, in stukjes of reepjes
  • 400 gram kastanjechampignons, goed schoongemaakt, in kwarten
  • 1 flinke eetlepel milde of scherpe paprikapoeder of gerookte paprikapoeder, of neem ½ van elk
  • 1 blik tomaatblokjes (ca. 400 g)
  • 500 g zuurkool, laat als je niet zo van zuur houdt uitlekken (doe ik zelf niet), hak eventueel de lange slierten wat fijner.
  • 200 ml plantaardige room, pas op dat er niet te veel suiker of nare geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd

Verhit de olijfolie in een flinke braadpan of hapjespan met een dikke bodem. Doe de karwijzaadjes met de uisnippers in de olie en roerbak ca. 4 minuten. Voeg de knoflook en paprikareepjes toe en bak deze ca. 2 minuten mee. Voeg de champignons toe en bak deze weer 2 minuten mee. Roer nu het paprikapoeder en de tomaatblokjes, wat water (spoel het blikje om) en de zuurkool erdoor. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan op laag vuur minstens 20 minuten, maar liever een half uur of langer, sudderen. Roer de plantaardige room erdoor en warm nog even goed door, maar laat niet meer koken. Serveer met gekookte aardappelen of zilvervlierrijst. Een Tsjech zou er knödels bij serveren, maar die zijn dan weer niet zo eenvoudig te maken als deze goulash.

 

Categorie: Columns, Gezondheid, Voedsel Tags: Hongaarse zuurkoolgoulash, plantaardig eten, zuurkool

Lees ook:

  1. Viva Las Vega’s – Efteling meest toegankelijke pretpark voor veganisten

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 132 – vreemdelingenhaat
    • PM Modi – Het leven van de Boeddha zal de wereldgemeenschap altijd inspireren tot mededogen en vrede
    • Voorouders Tibetanen deden het met Denisovans
    • Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.