• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » Jana – Boomspek en Joke’s bruinebonenburgers

Jana – Boomspek en Joke’s bruinebonenburgers

8 april 2023 door Jana Verboom

Naar aanleiding van mijn vraag vorige week over de herkomst van het woord ‘boomspek’ kreeg ik van G.J. Smeets de volgende reactie:

‘Spek van het varken was te duur of niet te krijgen, zoals tijdens de oorlog. De term boomspek voor gebakken appelschijven was in Limburg een zelf-spottende knipoog van armoelijders. Mijn vader leerde me in de jaren ’50 vorige eeuw hoe je het doet: Bakpan met een bodempje water op hoog (!) vuur verhitten, wachten tot het water bruist en kookt, appelschijven erin leggen, 1 minuut laten liggen tot het water in de schijven is opgenomen. Het is een supersimpel en smakelijk ding, ik doe het nog steeds. In de winterperiode eet ik de schijven warm uit de pan, in de zomerperiode koelkast koud. Let op: de appels moeten (kei)hard zijn, melige appels geven geen boomspek maar appelmoes.’

Voordat ik deze reactie kreeg was ik zelf al aan de slag gegaan met appelschijven, maar dat was met goudreinetten, en inderdaad, zoals G.J. al schrijft, het werd geen boomspek maar appelmoes. Wel lekker trouwens. Ik heb nu keiharde appels gekocht, dus ik ga het gewoon opnieuw proberen!

Van Joke kreeg ik de volgende reactie met een recept voor bruinebonenburgers:

‘Mijn moeder maakte vroeger zeker 1× in de week: “Schijngehakt” rond 1950. Kom uit een groot gezin:8 kinderen en pa en ma dus… Het was heerlijk en regelmatig maak ik het nog in 2023. Voor 10 personen werd er een grote pan bruine bonen 1 nacht in de week gezet. De volgende dag gekookt en met een stamper ‘geprakt’. Bloem- gebakken uien-zout-peper-fijn gesneden peterselie toevoegen. Hier platte ballen van maken en door de bloem rollen. Bakken in olie. Uit de moestuin 2 kroppen sla erbij en het gezin had weer een dag gegeten. Als toetje zelfgemaakte custardvla.’

Bruine bonen. Ze hebben een slechte naam. Bruine bonen worden geassocieerd met armoede. Bekend is de uitspraak ‘Ik bid nie veur brune bonen’ van Bartje, hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. John Steinbeck schrijft in zijn roman Cannery Row over een arm gezin dat altijd, dus drie maal daags, alleen maar bruine bonen eet. Als een weldoener zich over hen ontfermt en ze vers eten schenkt, holt hun gezondheid achteruit. Aan het eind van het verhaal eten ze weer bruine bonen. Toen mijn moeder dit verhaal over ‘bonen’ vertelde, ik was nog klein, dacht ik overigens dat het om sperziebonen ging, ik kende de bruine bonen toen helemaal niet. Pas later kreeg ik in de gaten dat het om bruine bonen ging. In mijn studententijd in de jaren ’80 heb ik er heel wat gegeten, als ‘chili sin carne’ met paprika, veel ui, knoflook, chilipoeder, en wonderlijk genoeg werd daar dan voor het opdienen ananas uit blik en banaan in plakjes doorheen gemengd. Maakt iemand dit nog?

Tegenwoordig liggen de winkels vol met sjieke bonen: canellinibonen, limabonen, kidneybonen, zwartoogbonen, kikkererwten. Wie eet er nou nog bruine bonen? Dankzij Joke heb ik nu de bruine boon herontdekt. De bruinebonenburgers zijn namelijk verrassend lekker! Op de foto staan de eerste probeersels. Joke moet er vast hartelijk om lachen. Maar Joke heeft al tientallen jaren ervaring, voor mij was het de eerste keer. De latere burgers lukten al beter. Het euvel is denk ik dat ik altijd lekkere ingrediënten met veel smaak in ruime mate toevoeg en saaie ingrediënten, de basis, in mindere mate. Dus in dit geval veel ui en peterselie, weinig bloem. Maar ook nu besef ik: dit wordt een klassieker, ik blijf experimenteren.

Mijn variant: 250 gram bruine bonen 8 uur weken. Wassen. Koken volgens aanwijzingen op de verpakking. Op mijn verpakking stond 45 minuten, ik heb ze 15 minuten in de snelkookpan gekookt. Met de staafmixer gemengd met net genoeg volkoren tarwebloem zodat ik burgers kon kneden, in olijfolie gebakken ui,  theelepel zout, peper, een bosje fijn gesneden peterselie. ‘burgers’ gekneed en door de bloem gerold. Gebakken in olijfolie.

Voor Pasen en de rest van het jaar lijkt het me een mooi idee om bij het maken en eten van de bruinebonenburgers stil te staan bij de honger in de wereld, vroeger en nu, en bij de mensen die het zo veel minder hebben dan wij.

Reacties en recepten zijn nog steeds welkom! (zie eerdere oproep)

P.S. Bij het nadenken over dit stukje fantaseerde ik over het afkorten van de bruinebonenburger tot BBB en dat dan zo vaak gebruiken dat mensen die googelen op BBB met een beetje geluk bij dit bericht uitkomen. Veel succes met het maken van je eigen BBB’s.

Categorie: Columns, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: boomspek

Lees ook:

  1. Lezerspost, notenmelk, en echte kaas – maar dan plantaardig
  2. Het jaar 2019 – dag 358 – somberen
  3. Kookkunst? Mijn neus.
  4. Het jaar 2020 – dag 341 – het land van Rutte

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. G.J. Smeets zegt

    9 april 2023 om 12:30

    “…’chili sin carne’ met paprika, veel ui, knoflook, chilipoeder, en wonderlijk genoeg werd daar dan voor het opdienen ananas uit blik en banaan in plakjes doorheen gemengd. Maakt iemand dit nog?”

    Ja, ik maak het (on)regelmatig. Terwijl de bruine bonen een nacht weken ligt ook een blok fijngeprakte (niet met de staafmixer!) tofu te marineren in een mengsel van azijn, bakolie, knof, zout, en een smaakpoeder naar believen (curcuma of garam massala of etc.) Het gemarineerde prutje stooft/pruttelt mee met de rest van de ingredienten. In plaats van ananas en banaan kun je vòòr het opdienen ook boomspek erbij mengen. Koken is Jazz. :-)

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 16 mei 2025
    City Weekend - Death & impermanence with Ven. Amy Miller
  • 17 mei 2025
    Meditatie zaterdag met Jotika Hermsen
  • 19 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 20 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • India hekelt China’s hernoeming van plaatsen op zijn grondgebied als ‘ijdel en belachelijk’
    • ‘Weg uit Tibet, de monniken zijn op vakantie’
    • Vrijdag Zindag – Veelbelovende weiniggevende mens
    • Hoe moet het verder met ons?

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.