De tegenwoordigheid van geest
is grotendeels in mist gehuld.
De aandacht duizendmaal versnipperd
het hart vaak leeg en onvervuld.
Wat is de geest nog tegenwoordig? Verdoofd in mediageweld,
in de hectiek van tweedracht denken,
gewond, gedood, voorgoed geveld?
Zit stil en kijk dan diep van binnen
‘t brengt rust in tegenwoordigheid,
opent de geest voor haar essentie,
voor wijsheid van de eeuwigheid.
(Openingsgedicht uit ‘Dichter bij de ziel’).
Verwarring
De collectieve geest van de westerse mens is in verwarring. Ideologieën, denkmodellen en spreadsheets lijken dominant in het denken en doen. Het zijn dekmantels voor hebzucht en macht. Angst voor en aversie tegen alles wat afwijkt van gerationaliseerde mens- en wereldbeelden leiden tot haat en strijd. De harde krachten van hebzucht en macht lijken te domineren.
Los van systemen en ideologieën is er evenwel zachtheid van het hart, zijn er ontmoetingen van hart tot hart, ontmoetingen van mens tot mens en tussen mens en natuur. Deze ontmoetingen brengen contact met oneindige liefde. Dit is de hoopvolle onderstroom in de korte verhalen en gedichten in de bundel ‘Dichter bij de ziel’.
Door stilte gedragen
‘Dichter bij de ziel’ is een schilderachtige verzameling poëzie en filosofie over de mens en de natuur. Vincent Duindam schrijft in het voorwoord van dit boek: ‘Deze bundel is enerzijds een koffer met prachtige ansichtkaarten, anderzijds een reisgids. De poëzie is schilderachtig en sfeervol. De reflecties geven expliciet richting. De natuur is belangrijk in dit boek. We maken onderdeel uit van de natuur, we zijn zelf natuur. De gedichten en beschouwingen bewegen zich op het ritme van de seizoenen en de getijden van onze levensloop. Ze worden door de stilte gedragen.’
Een lezer reageerde met: ‘Hoe persoonlijk kan een boekje zijn? Dus heb ik er meer besteld voor mensen waarvan ik dacht die kunnen zo’n boekje wel gebruiken. Om te mijmeren, oververmoeide zielen tot rust brengen en ontroostbare zielen een beetje verlichten. Bedankt voor dit kleine mooie boekje’.