Er raast een storm over Nederland. We klampen ons vast aan elke strohalm. Is er nog hoop, denken we bij het wakker worden. Overleven we deze crisis of gaan we roemloos ten onder. Voor sommigen onder ons is deze tijd heel erg moeilijk door verlies van dierbaren, gezondheid en werk.
Toch blijven de mensen veerkrachtig en zoeken naar oplossingen. Maar het valt vaak zwaar om steeds maar weer aanpassingen te vinden, oplossingen te bedenken, de schouders eronder te zetten. Gelukkig zijn er ook positieve dingen te melden: de lucht is schoner, het is stiller geworden, het aantal vliegbewegingen neemt af.
We moeten zorgen voor de zieken
en naar hun problemen vragen.
U zult oogsten wat u zaait;
uw velden zullen voortbrengen
wat u heeft geplant.
(uit de Jatakanidana)
Sommigen vragen zich af of we deze crisis aan onszelf te danken hebben.
En willen we terug naar het oude “normaal”?
Gaan we weer massaal vliegen? Blijven we onnodige prullaria kopen uit verre landen.? Lucht verontreinigen met biomassacentrales en houtkachels. CO2 uitstoten voor de vleesproductie. Oerbossen omleggen voor palmolieplantages. Bossen kappen voor pellets. Zeeën vervuilen met plastics.
Tijd om te reflecteren.
Maar de molens blijven draaien.
Voor het graan dat gezaaid is en geoogst.
Voortgebracht door de velden.
Draaiende wieken slechts aangedreven door de wind.
Geduld is een grote deugd van de molenaar.
Met passie en geduld maalt de molenaar het graan.
Wind is energie voor de molen en de molenaar.
Hopelijk kunnen wij in 2021 genoeg energie vinden om ons persoonlijke molentje draaiende te houden.
Kunnen we vertrouwen op ons geduld, want geduld is als een wind die ons energie geeft.
Heb en doe het goed in 2021 en kijk een beetje naar elkaar om.
Voor elkaar, met elkaar.
JOOST zegt
Heel mooi!!
Henk van Kalken zegt
Je laatste zin raakt aan de kern van het probleem. Voor elkaar, met elkaar. De praktijk van veel mensen is: voor mij, met mij. Ikke.
Het is geen domheid, het is onverschilligheid. En onverschilligheid is veel erger. Onwetendheid en zelfs domheid is iets aan te doen. Onverschilligheid is een laag over alle gevoel trekken en doorgaan met houtkachels stoken. Omdat het zo gezellig is, en doof en blind zijn voor de gevolgen voor alle leven op deze planeet.
G.J. Smeets zegt
“…doorgaan met houtkachels stoken. Omdat het zo gezellig is, en doof en blind zijn voor de gevolgen voor alle leven op deze planeet.”
Over onwetendheid gesproken, Henk. Het stoken van hout en biomassa heeft geen enkele invloed op *toename* van de CO2-concentratie in de atmosfeer. De reden is simpele natuurkunde en biologie niveau VWO: vegetatie haalt tijdens de groei CO2 uit de lucht en stoot die bij verbranding (traag via rotting, snel via stoken) weer terug. Per saldo voegt houtstook 0% toe aan de CO2-concentratie in de atmosfeer. Het is gewoon natuurlijk onderdeel van de millennia-oude koolstofcyclus van planeet aarde.
Bovendien is biomassa een noodzakelijk ingrediënt in de energiemix tijdens de ingezette energietransitie als we de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs willen halen. Als het je echt interesseert en niet onverschillig wilt blijven over de natuurkundige en biologische feiten kun je je licht opsteken in een artikel van Prof. Guido van der Werf over biomassa als energiebron. https://klimaatveranda.nl/2020/06/12/co2-balans-bij-gebruik-van-biomassa-als-energiebron/
Overigens, hoeveel productiehout denk je dat in wegwerp babyluiers zit, wegwerp maandverband, wegwerp servetjes&tissues, wegwerpboeken die niet gelezen zijn? Al dat spul stoot bij verrotting of verbranding de CO2 terug in de lucht die het er eerst heeft uitgehaald, net als hout voor de kachel. Zeg het maar: is wegwerp maandverband je meer waard dan een goede houtkachel in onze energiemix?
Henk van Kalken zegt
Inderdaad, over onwetendheid gesproken, Goff. Fijnstof zegt iets over de grootte van de deeltjes, maar nog niets over de chemische samenstelling van houtrook. Houtrook bevat een groot assortiment aan (zeer) schadelijke stoffen, zoals dioxinen, koolmonoxide en de PAK’s, de polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
De vervuiling veroorzaakt door houtstook, zit ‘m onder andere in de concentratie fijnstof die via houtrook de lucht in gaat. De fijnstof-uitstoot van een houtkachel staat ongeveer gelijk aan die van 25 draaiende dieselvrachtwagens uit 2006, zonder roetfilter. Of meerdere snelwegen naast je deur.
Los daarvan wordt er flink hout gekapt om pellets te maken voor biomassa. Bij het verbranden van biomassa komt CO2 vrij, net als bij aardgas, olie en kolen. De gedachte bij biomassa is dat de CO2 die vrijkomt weer wordt opgenomen door groeiend bos of ander organisch materiaal. Het stokebn van biomassa geeft grote risico’s voorb zowel het klimaat als ecosystemen. De schade voor de natuur en de gezondheid door stikstofverbindingen en andere luchtvervuiling die bij verbranden vrijkomt. Overigens is de houtkachel voor mij ‘slechts’een symbool voor wat stiltespinster schrijft.
G.J. Smeets zegt
Henk, je ontwijkt de vraag: is wegwerp maandverband je meer waard dan een goede houtkachel in onze energiemix?
Ger zegt
https://www.mo.be/analyse/laat-de-bomen-groeien
Een lezenswaardige column om beter na te kunnen denken over de waarde van bossen.