Ik luisterde laatst naar een programma over eenzaamheid. Alle clichés kwamen weer voor voorbij. Ik hoorde iemand zeggen: ‘Als je niet van je zelf kunt houden kun je dat ook niet van en met anderen.’ Dat sprak me aan. Koningin Wilhelmina zei het zo: ‘Eenzaam maar niet alleen.’ Dat belicht de andere kant.

De Haagse Harry Jekkers zingt:

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2019 – dag 326 -enesaam

 1. Hernam Eduardo van Vuure schreef:

  Een ‘rotopmerking’ – net zo iets als toen de existensialisten bepaalden dat je in wezen alleen, eenzaam, bent. Had dat nou niet gezegd ! Dan had ik me [ hadden we ons] niet alleen en eenzaam gevoeld. We voelden ons net zo lekker in ons gezinnetje. En deze hier: nu kan ik nooit meer onbevooroordeeld van iemand houden: moet me eerst telkens afvragen: hou ik wel (genoeg) van mezelf? Bah.

 2. Marja schreef:

  Het zou geweldig zijn, als iemand eens uitlegt hoe je van jezelf kunt houden.

  Mvg,
  Marja

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Als je geen hekel aan jezelf hebt, niet tevreden, pessimisties door het leven gaat en er zelfs een einde aan wilt maken om die reden.
  Je zal je niet gelukkig voelen en niet van jezelf houden.
  Je zal van jezelf houden als het voorgaande niet bij je van toepassing is en je je gelukkiger voelt.
  Namesté.