In de hal van het Kloosterbunkercomplex staat een ijzeren bankje. Een paar keer per jaar zit er iemand op te wachten tot hij of zij wordt opgehaald. Maar het bankje heeft ook nog een andere functie- het gratis weggeefloket oftewel het dana doorgeefluik. Dana is in het boeddhisme belangeloze goedgeefsheid.

Bunkerbewoners die nog goede spullen willen weggeven, zoals boeken, leggen die spullen op het bankje en korte of langere tijd later zijn ze door een onbekende meegenomen. Je hoeft geen alsjeblieft of dankjewel te zeggen, er komt geen ego aan te pas, de overdracht is organisch. Iemand is ooit met het danabankje begonnen, er vond vooraf geen overleg met andere Bunkerbewoners plaats. En ook niet erna.

Ik heb ook al een paar keer dingen op het bankje gelegd. Een paar kaarten met zegels voor een gratis dagje uit in een dieren- of pretpark en vorige week een nimmer door mij gedragen spijkerbroek die mij nooit paste maar werd aangesmeerd door een lepe verkoper in een dure herenkledingzaak. Kaarten en broek  verdwenen als sneeuw voor de zon.

Het is heerlijk dat dat bankje er is.

Als ik zelf overbodig word neem ik plaats op het bankje. Ben benieuwd wie deze oude reus meeneemt.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Het jaar 2019 – dag 284 – bankje

 1. Bernadette schreef:

  Ik denk niet dat deze oude reus snel overbodig zal worden met al die leuke, mooie, grappige, enz., verhalen/anekdotes.
  Dank je wel, Joop!

 2. Zeshin schreef:

  Je mag er pas op gaan zitten als je een lange neus hebt getrokken naar die man die zijn zeis niet voor het graan maaien gebruikt.

 3. Joost schreef:

  Idem, voorlopig nog niet op het bankje Joop. Je bent wat mij persoonlijk betreft nog lang niet klaar.

 4. Ruud van Bokhoven schreef:

  Mooi initiatief Joop door een ander gelukkig te maken met iets wat je zelf niet gebruik.
  Zelf werk ik als vrijwilliger bij een kledingbank en is het mooi om mensen die geen cent te makken hebben gelukkig te zien vertrekken met een paar zakken kleding en schoenen.
  En wat het zitten op het bankje betref, wie weet komt er wel iemand naast je zitten die zich eenzaam voelt en behoefte aan een gesprek met een medemens heeft.
  Namesté.

 5. Carla schreef:

  In antwoord op je vraag @ Joop…ik. En dan krijg je van mij een nieuwe broek en mag je, zomaar, een dagje mee naar de dierentuin.;-)