Een vriendin, ook een vriendin van het kleinkind van de zeevisser, is mantelzorger. Met een terugtrekkende overheid draagt zij vele mantels. Zij is oppasoma van haar kleinkinderen van wie beide ouders – drie echtparen, werken. Dat oppassen is nooit aan haar gevraagd, de ouders beschouwen dat als een normaal iets. Ook verzorgt zij haar oma en moeder. Mijn vriendin heeft haar baan op moeten geven om voor al die familieleden te zorgen en heeft nu een krantenwijk. Haar man zei nee tegen de familie -‘zoek het zelf uit’- en is toen vertrokken. Nu staat ze er alleen, nou ja, alleen voor om te zorgen. Zij had zich haar leven anders voorgesteld, maar je kan toch geen nee zeggen tegen hulpvragen. Voor je het weet zit je als labbekak in een tv-programma waar misstanden worden belicht. Dus zij zwichtte voor de eis tot hulp.

Mijn vriendin snakt naar enige rust en privacy en heeft nu een speciaal telefoontoestel aangeschaft waarmee haar familie van wie ze verzorger is haar hulp kan eisen. Als je haar telefoonnummer belt hoor je:

 • Zijn jullie echtpaar 1 (2 of 3) en moeten jullie kinderen van en naar school gebracht worden, kies 1.
 • Moeten de kinderen door mij opgevangen worden, kies 2.
 • Moet ik vanavond op de kinderen passen, kies 3.
 • Gaan jullie het weekeinde weg en pas ik op, kies 4. Zo ook vakanties, feest- en zondagen.
 • Is een van de acht kleinkinderen ziek en is mijn hulp vereist, kies 5.
 • Willen ze alleen de stem van mij horen en worden voorgelezen, kies 6.
 • Moeten de luiers van oma verwisseld worden, kies 7.
 • Is er panne met het gehoortoestel of gebit van oma, kies 8.
 • Wil oma voor de trein springen, kies 9.
 • Gun je mij geluk en stilte, kies 0.

 

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 232 – druknegen

 1. Zeshin schreef:

  Aa,Toch een verschil tussen seksen, een man draagt verschillende petten en een vrouw verschillende mantels.
  Logisch een mantel kleed erg chique af, ze denken waarschijnlijk dat al die mantels voor voldoende warmte zorgen en laten je gewoon in de kou staan. Volgens mij zit in al die petten centrale verwarming