Deze week reed ik over een singel langs het huis van Paul. Paul is dood, volgens menselijke maatstaven vroeg gestorven. Hij was ziek, zijn eigen nieren waren kapot. En de gedoneerde nieren van zijn zoons hielden hem niet in leven.

Ik ontmoette Paul lang geleden in een kroeg. Hij was toen al fotograaf maar nog niet zo beroemd als hij later zou worden. Ik was een zwervende hippie. We richtten het later fameuze persbureau RPR op. Fotografeerden, filmden en schreven artikelen en teksten en werkten voor tv. We leverden onze producties aan binnen-en buitenlandse media. We schreven niet over maar met de arbeiders in de wijken. Daar lag ons hart.

Amsterdam. Bezettingen en rellen. Op de foto tweede van links Joop Hoek, met naast hem fotograaf Paul Stolk.

Ons werk was soms best wel gevaarlijk. Paul werd het meest in elkaar geslagen of met stenen bekogeld. Soms werden we beschoten. Sommigen stelden ons werk niet op prijs. We hadden samen ook veel lol, dikke pret.

Daar moest ik aan denken toen ik zijn huis passeerde. Ik werd er een beetje verdrietig van, dat hij dood is en wij geen herinneringen meer op kunnen halen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Reportages, Joop Hoek, Fotografie en film, Media, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 172 – singelhuis

  1. marein schreef:

    <3