Tegen mijn vriendin zeg ik als we in de auto ergens naartoe op weg zijn en een voetganger, fietser of autorijder die eigenlijk geen voorrang hebben voorrang geven: ‘Een klein gebaar  kan grote gevolgen hebben en ellende voorkomen. ‘Nee Hoek heeft geen pauselijke trekjes gekregen, ik spreek uit ervaring.

In de periode dat ik politieverslaggever was is het wel gebeurd dat een klein gebaar, wat aandacht, een lach, iemand die kwade bedoelingen had af liet zien van het plegen van een misdaad. Dat zo’n aspirant boef aandacht kreeg, wist dat anderen om hem gaven, hij niet alleen was. Niet buitengesloten. In een fractie van een seconde kunnen mensen besluiten iets wel of niet te doen. Het boevenpad op te gaan of de middenweg te bewandelen.

Soms helpt remmen niet en gaat het hopeloos fout. Wordt een mens van de ene seconde op de andere dader en anderen slachtoffer. Zoals in een tram in Utrecht.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 81 – voorrang

  1. Carla schreef:

    Wat fijn deze column te lezen. Dank.