Ik had vandaag een onrustige geest. Hoorde op NPO Radio 5 tijdens het werken aan de krant iets van ‘einde’ en ‘opheffen’ en dramatisch’. Wat zou er aan de hand zijn? Hongersnood in Nederland, Trump afgezet, strijd tussen Walen en Vlamingen, het vergaan van de wereld morgen? Ik ben getraind in het een voor een dingen doen. De krant samenstellen was zo’n ding, en later op de dag pakjes ophalen bij een PostNL punt. En zo nog wat zaken.

Toch bleven de geruchten door mijn geest spelen en raadpleegde ik Teletekst. Ik las: ‘Het programma RTL Late Night met Twan Huys wordt per direct van televisie gehaald. Vanavond is de laatste uitzending. Het programma heeft niet het grote publiek kunnen bereiken. Met het stoppen van RTL Late Night met Twan Huys eindigt ook de samenwerking tussen RTL en Huys.’

Allemachtig, had ik me daar zo druk om gemaakt. Een goedbetaalde presentator van een praatshow op een commerciele zender die aan de kant wordt gezet omdat te weinig mensen zijn programma interessant vinden. Ik wist dat we in een gedegenereerde tijd leven, maar dit is een degeneratie ten top. Een presentator, geen held, geen uitvinder, geen kankerspecialist, geen ambulanceverpleegkundigen, brandweerman of politiemens, geen vuilnisophaler of Leger des Heilssoldaat, die gasten ontvangt en ze tot praten probeert te bewegen. Mijn kleinkinderen kunnen dat ook.

Die Nederlandse praatshows, want daar hebben we het over, vissen allemaal in een zelfde vijver. Bij al die presentatoren zijn dezelfde gasten in wisselende samenstelling aangeschoven om hun mening te ventileren. Misschien zo’n honderd in totaal. Ik ken ze niet bij naam maar er zit ook een mevrouw van de AD-redactie tussen de gasten. Ze richten voor zover bekend geen kwaad aan, maar zijn slaapverwekkend vanwege de herhalingen van hun optredens. Het ego van de presentatoren zie je groeien, terwijl ze niet meer doen dan wat van een gemiddelde journalist verwacht mag worden.

Ik vraag me overigens af wat er bedoeld wordt met ‘het grote publiek’. Is dat Jan met de Pet? En wie zijn dan de Jannen met de Pet?

Ik vind het niet erg dat Huys van het scherm verdwijnt, van mij mogen er nog wel meer presentatoren van andere praatshows volgen. Misschien dat er dan ruimte vrijkomt voor programma’s die er werkelijk toe doen en niet alleen lucht verplaatsen. Loze kletspraat zeggen ze in het boeddhisme.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk