Als politieverslaggever kwam ik op plaatsen en gelegenheden en omstandigheden waar ik wel een nekschot kon verwachten. Dat risico is tegenwoordig een stuk kleiner of een Birmese boeddhist zou zijn vuurwapen op mij moeten richten. Daar zijn ze goed in getraind. De Rohingya moslims kunnen daar over meepraten.

Zaterdag tegen de avond was ik op de Veluwe, op een smalle weg die naar de voormalige herberg De Zwarte Boer leidde, waar mijn vriendin en ik een vorkje gingen prikken. De gerant maakte een overspannen indruk, onze tafelboeking was niet doorgegeven, alles kwam goed, en ik heb de laatste jaren niet zo heerlijk gegeten.

Dus ik was op die smalle weg, links en rechts bomen, bossen, open vlaktes en heidevelden. Het rook er naar hout. De zon zakte bloedrood, er was wat nevel, het was wel zo ontzettend prachtig, zo in de middenweg. We waren alleen, geen mens en dier te zien. Stilte en twee mensen.

Moedig voorwaarts.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 49 – nekschot

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Er was stilte en twee mensen..