Door het jaar heen praat ik over kerstbomen. Niet dat ik er zelf eentje neem, nadat ik ooit de boom met in mekaar verwikkelde strengen lampjes in de container heb gemieterd. Nie wieder.

Nee, ik haal de kerstboom uit het bos als mijn bezoek eindeloos aan het doorpraten is over een bepaald onderwerp en het op drammen begint te lijken. Zo kon het gebeuren dat ik in de afgelopen zomer, terwijl de mussen dood van het dak vielen. na een half uurtje drammen -van anderen- ineens vroeg: ‘Nemen jullie nog een kerstboom dit jaar?’ Het werd doodstil in het gezelschap, ze keken me met open mond aan. En het drammen was afgelopen. De kerstboom kan op elk moment van stal worden gehaald en is altijd effectief. De boom staat door het jaar heen voor: Ophouden, ik heb er genoeg van. Het is een liefdevolle manier van ingrijpen. Zeg het zo nonchalant bezig en toon belangstelling voor het antwoord. Doe het maar een keer per gesprek.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2018 – de driehonderdenzevenenvijftigste dag – boombreak

 1. Monique schreef:

  Geweldig!!!

 2. Piet Nusteleijn schreef:

  De kerstboom van stal halen door de kerstboom uit het bos te slepen…
  “Wil jij een witte of een donkere kerst?”, heb ik nog niet als splijtzwam gehoord.
  Of ben ik nu de allereerste verdachtmaker ter wereld?
  Wat zwam ik nou, er zijn allang zwarte kerstmannen! Lange en korte, wel meestal dik. Waarom zijn er geen kerstvrouwen.
  Hoewel..je hebt Maria.

 3. FJ schreef:

  Geniaal!

Menu