Er komt gelukkig steeds meer verzet in Nederland tegen het massatoerisme. Honderdduizenden Nederlanders die voor een paar tientjes in vliegtuigen naar verre bestemmingen reizen. Ik schreef er al eerder over in deze krant. Als we dat massatoerisme willen stoppen moeten er natuurlijk alternatieven worden aangedragen. We willen toch met vakantie. Met de trein is het goed reizen, ook ver. In eigen land is het goed toeven. Nederland heeft werkelijk alles: water, bossen, zee, strand, rivieren, weidsheid en bergen (heuvels). Oude historische steden, kastelen en burchten. En rust en stilte, flora en fauna. Dus blijf lekker in eigen land. Vreemd eten kan hier ook, er zijn genoeg restaurants van buiten de deur.
De Veluwe is een van mijn meest favoriete plekjes in Nederland, ik kom er al lang en graag. Een deel van mijn familie woonde er en mijn moeder ligt er begraven. Als ik dood ben verkast het dode lijf ook naar die begraafplaats, het graf is al gereserveerd, maar ik dwaal af.
De vervuilende kolencentrales gaan versneld dicht, zo heeft het kabinet besloten. Om die energiegaten op te vullen, het is werkelijk niet te geloven, worden op de Veluwe, in gebieden van Staatsbosbeheer, bomen omgehakt om op die plekken enorme windturbines neer te zetten. Masten van zo’n honderd meter hoog, schoepen van tientallen meters elk. Kostbare en zeldzame natuur wordt vernietigd om milieudoelen te halen. Wie dit bedacht heeft is niet fris van geest. Mensen die er straks voor kiezen de vakanties in eigen land door te brengen, op de Veluwe bijvoorbeeld, zien in dat prachtige gebied die verschrikkelijke kolossen, hoger dan de hoogste boom daar.
Los van de horizonvervuiling zijn die turbines een aanslag op het evenwicht in de natuur. Het draaien van de propellers hoor je, mens en dier hebben er last van. Kabels die de stroom afvoeren zijn ziekmakend. Duizenden dode vogels per jaar, in die staatse bossen, gesneuveld tegen de schoepen..
Waarom gaan ze de Veluwe vervuilen? Omdat mensen in dorpen en steden die windturbines niet in hun omgeving willen hebben. Dan maar hectares bomen tegen de grond werken.
Een boswachter van Staatsbosbeheer vertelde op tv dat het plaatsen van windturbines aan alle wettelijke regels voldoet. Je zag aan zijn mimiek dat hij er zelf niet in geloofde.
In Amerika zag ik enorme windmolenparken, in verlaten gebieden. Tienduizenden molens die energie opwekten. Zou het mogelijk zijn om in relatief verlaten poldergebieden in Nederland ook dergelijke parken in te richten. Of ben ik nou het probleem aan het verplaatsen?
Moedig voorwaarts!
Henk Daalder zegt
Beste Joop HA Hoek
Juist spreken bestaat uit:
Onthouding van het vertellen van leugens
Onthouding van het spreken van lasterende taal
Onthouding van het spreken van harde woorden
Onthouding van onzinnig gepraat
Bomen kappen rondom een windmolen, veranderd de natuur, na de bouw bloeit alles weer op.
Windmolens vervuilen niet, ze zijn zonder impact op het milieu.
Alleen sommige ontspoorde mensen noemen ze vervuiling
Het sluiten van onze kolencentrales vermindert onze CO2 uitstoot niet, maar verplaatst die naar vuilere Duitse kolencentrales.
Waarom maak je druk om waarschijnlijk enkele tientallen vogelslachtoffers van windmolens die de biotoop van die volgens juist in het huidige klimaat kunnen houden.
En negeer je de miljoenen vogels die door katten, verkeer, gebouwen sterven?
En de Veluwe komt niet “vol” te staan met windmolens.
Al zouden er tweehonderd komen, ze zullen vrijwel onzichtbaar zijn, omdat er veel bomen staan, voor mensen op de weg zullen molens van 160 m hoog en 210 m tiphoogte, bijna overal onzichtbaar zijn. Alleen als je op een uitkijktoren boven de bomen komt, zul je ze kunnen zien, als ze dichterbij staan dan 10 km
Michel Ball zegt
Beste Joop,
Je zult voor het schrijven van dit stuk
wel wat onderzoek hebben verricht.
Weet jij ook of er nog een actiegroep is
tegen deze Veluwse windparken waarbij ik mij
kan aansluiten ?
Allerhartelijkst,
Joop Ha Hoek zegt
Nee, dat weet ik niet. Vorige week besteedde de actualiteitenrubriek Nieuwsuur uitgebreid aandacht aan de turbines op de Veluwe.