Wat is dat toch, dat gelovigen de uitgangspunten van hun religie met voeten treden? En niet zo maar een kleine zonde, maar echt radicaal afwijkend? En dat dan ook nog normaal vinden. Ik geef wat voorbeelden uit het christendom, maar aanhangers van andere wereldreligies kunnen er ook wat van.

Neem nu het gebod niet te doden. Dat staat er toch klip en klaar. Niettemin wordt er al eeuwen oorlog gevoerd, met steeds meer slachtoffers. Oorlog is nogal eens heilig verklaard, als een plicht van de gelovige.

Of het gebod van de naastenliefde. Hoe kan de naaste dan gezien worden als bron van winst, en nogal eens exorbitante winst. Max Weber, een van de aartsvaders van de sociologie, zag een eeuw geleden al verband tussen het calvinisme en de opkomst van het kapitalisme.

Het scheppingsverhaal mag dan achterhaald zijn door Darwin, maar het zorgde wel voor het idee van gelijkheid tussen mensen – allemaal Gods schepselen. Niettemin zijn er gelovigen die racisme bedrijven. Soms dragen ze daar een redenering voor aan die stoelt op hun versie van hun geloof.

Gelovigen zijn mensen, en dus knappe knoeiers. Zelfs hun geknoei weten ze knap in te kleden.

Categorieën: Columns
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Knoeigelovigen

 1. Piet Nusteleijn schreef:

  André, de vragen stellen is zeer voor de hand liggend:
  Hoe het komt. Wat is het toch?
  Antwoorden is een andere zaak.
  Het feit dat je de vraag kunt stellen, daarin ligt het antwoord reeds besloten; de antwoorden.
  Er is een groot verschil tussen de feiten: “wat is” en hetgeen er gevraagd wordt “hoe te leven” in de zedenleer van alle religies in verval.

 2. bart schreef:

  Wat is dat toch dat, christelijke personen boeddhiste wil opvoeden

  • André Droogers schreef:

   Nee hoor, deze tekst schreef ik recent voor mijn eigen site, andredroogers.nl, en werd door de redactie, met mijn al jaren geleden gegeven toestemming, overgenomen. Daardoor kwam mijn tekst in een heel ander referentiekader te staan, met bijvoorbeeld uw reactie als gevolg.

 3. Dick Olofsen schreef:

  Beste André, meen je dicht echt? Er zijn 2,2 miljard christenen in de wereld. De overgrote meerderheid daarvan maakt zich niet schuldig aan oorlogsvoering. Wist je trouwens dat in Nederland het meeste vrijwilligerswerk door christenen wordt verricht? En in derdewereldlanden zul je weinig boeddhistische ontwikkelingswerkers vinden (wel heel veel christenen). Wat vind je trouwens van het gedrag van boeddhisten in Myanmar tegenover de Rohinya? En nee, ik ben geen christen, die dit zegt om een schop terug te geven. Maar ik ken wel dat verhaal van Jezus over die balk en die splinter. Lees het nog eens zou ik zeggen, voordat je een volgende keer over een ander oordeelt.

  • André Droogers schreef:

   Het ging mijn niet om de overgrote meerderheid, maar om de kleine laag van machthebbers. Die misbruiken hun positie om juist die meerderheid tot gedrag te dwingen dat zij eigenlijk niet wenst, zoals u terecht stelt. Ik wijs er verder nog even op dat deze column werd overgenomen van mijn eigen site, andredroogers.nl, en dus niet voor BD geschreven is.