Bijna tien miljoen Nederlanders zitten op Facebook. Hoe het in andere landen is weet ik niet, die aantallen zullen wel evenredig zijn.

Facebook maakt deel uit van een kantelende maatschappij, we weten niet welke richting er gekanteld wordt. Bewuste ex-topmensen van Facebook spreken van een veelkoppig niet in toom te houden monster. Ze verbieden hun kinderen vriend te worden van FB. Regeringen van landen zijn bezorgd over de status van dit monster. Honderden miljoenen gebruikers hebben die bezorgdheid niet en delen hun hele hebben en houwen met mekaar. Feind hört mit! Werkgevers kunnen op basis van de informatie die gedeeld wordt op FB de doopceel lichten van werknemers en toekomstige werknemers. Inlichtingendiensten, politie en Justitie kijken mee. Vreemden en buren hoeven niet meer te gluren. Onze privacy ligt op straat.

De aandelenkoersen van Facebook schoten deze week na het horen van topman Zuckerberg door Amerikaanse volksvertegenwoordigers omhoog doordat deze vertegenwoordigers hun taak niet serieus namen. In plaats van de reus tot de orde te roepen, aan banden te leggen, na het laten lekken van tientallen miljoenen gegevens van vrienden, toonden de vertegenwoordigers hun onkunde en was Zuckerberg hen de baas. Ik zag het aan zijn houding, zijn gelaatsuitdrukking.

Niemand weet wat er zich afspeelt in het hoofd van Zuckerberg, welke kant hij op wil gaan met zijn bedrijf en de gebruikers. Feit is dat met eenvoudige middelen ingebroken en data gestolen kunnen worden door derden. Dat de gegevens van de Vrienden niet veilig zijn. Het vermoeden bestaat dat de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed zijn door gestolen data uit Facebook. En wat er nog meer gekraakt wordt en misbruikt is onduidelijk.

De Boeddha zegt dat je pas zaken tot de jouwe moet maken als je ze terdege hebt onderzocht en okay bevonden hebt. Niemand van ons heeft inzicht in de koers en denkwijze van de leiders van Facebook. Het is nog niet zo lang geleden dat een Nederlandse politicus tegen de bevolking zei: ga maar rustig slapen, het is veilig. Niet lang daarna brak een wereldoorlog uit. In en door het vooroorlogse Duitsland werden miljoenen mensen vervolgd en vermoord omdat een klein groepje krankzinnigen de macht greep. Die kon grijpen. Een veelkoppig monster met veel aanhangers. Ga maar rustig slapen…Mensenmassa’s vind ik griezelig en tegenwoordig hoef je de straat niet meer op. Mensen kunnen bespeeld worden vanachter de PC.

Ik voer geen hetze tegen Facebook, zoals een lezer opmerkte en luister ook niet naar zogenoemde specialisten op FB waar het mijn gezondheid betreft. Ik maak me grote zorgen over de identiteit van dit platform, dat maatschappelijk gezien van nul en generlei waarde is. Fake nieuws is er te vinden. Een lezer merkte op dat ze bij Facebook de handen vol hebben aan het verwijderen van haatzaaiende teksten van boeddhisten jegens moslims in Birma. Is dat een goede daad? Nee, dat is het dempen van de put nadat het kalf verdronken is. Bewaak je spraak, zeggen ze in het boeddhisme.

We leven in 2018 maar de situatie doet me denken aan 1984, een dystopische toekomstroman van de Britse schrijver George Orwell, grotendeels geschreven in 1948 en gepubliceerd in 1949. Orwell presenteert in dit boek zijn visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes.

Het verhaal is een bittere satire op een politiek systeem dat een perfecte greep heeft op het doen en laten van de onderdanen. De enige politieke partij beheerst de ziel van de mens en dus het hele mechanisme van liefde en haat. Op Facebook kakelen mensen elkaar na, de eigen mening gaat ten onder in de massa. Wat is waar, wat is verzonnen?

Het gaat erom dat de Partij (lees Facebook) kan zeggen dat twee plus twee vijf is, en dat de gehele geschiedenis in de archieven veranderd wordt, alsof ze nooit anders geweest is. Met andere woorden: twee plus twee is niet vier, of drie, of zes, maar wat de Partij zegt dat het is.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk