Boeddhistische leraren die vrouwen zien als voorwerpen met gaten, horen in de gevangenis thuis. Of in een psychiatrische inrichting. Ik zie uit naar de dag dat een openbare aanklager waar ook ter wereld deze mensenrechtenschenders voor de rechter sleept, ze veroordeeld krijgt, een levenslang beroepsverbod oplegt en hun vermogen ontneemt. U zult eens zien hoe snel dat crimineel gedrag onder de titel van allerlei hocus pocus in het boeddhisme dan zal afnemen.

Vandaag plaatsten we in het Boeddhistisch Dagblad artikelen over twee boeddhistische leraren die beschuldigd worden van seksueel wangedrag: Namkha rinpoche en Frank Uyttebroeck. De rinpoche blijft nog gewoon in functie, is niet gearresteerd en door een openbare aanklager in staat van beschuldiging gesteld. Misschien dat dat er ooit van komt. Ik hoop het. De in dit artikel beschreven wandaden van de man zijn verschrikkelijk. Twee vrouwen, die alleen maar onderwezen wilden worden in de boeddhistische leer, zijn zwaar getekend door de handelingen van deze rinpoche. Eigenlijk zou je verwachten dat zijn sangha, de Rigdzin community Nederland, nota bene gevestigd aan de Middenweg, zich ogenblikkelijk zou distantiëren van deze man en de organisatie opheffen. Wie wil zich nu nog verbinden met zo’n man? Mogelijk zijn vrouw en kinderen.

Het bestuur van de Amerikaanse boeddhistische organisatie Against the stream heeft Frank Uyttebroeck zijn leraarschap ontnomen. Vrouwen voelden zich door hem seksueel geïntimideerd. ATS deed onderzoek, kwam tot de conclusie dat er sprake was van seksueel wangedrag,  en klaar is Frank. De Rotterdamse sangha van Frank, waar ik jaren mediteerde, was een leuke sangha. Met mensen uit alle lagen van de samenleving, Frank groeide in zijn rol als leraar, de sfeer was goed. Vorig jaar al deden geruchten in de Maasstad de ronde dat Frank zijn handen en andere lichaamsdelen niet thuis kon houden.

Die Amerikanen zijn mannen met spierballen. Ze scheiden het kaf van het koren.

Deze week werd bekend dat een Londens advocatenkantoor op verzoek en betaald door Rigpa de handelwijze van Sogyal rinpoche onderzoekt. Ook hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Ik verwacht niets van dat onderzoek. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Er lopen nog andere onderzoeken tegen deze man die zover ik weet in Azië verblijft. In Europa zal de grond hem te heet onder de voeten zijn geworden.

Er zijn mensen die met hun woordkeus, hun typering van de leraar, het noemen van zijn kwaliteiten als leraar, de indruk wekken dat ze zijn kwalijke gedrag goedkeuren omdat dat in een boeddhistische traditie zou passen. Het daarmee vergoelijken. Ik wil er op wijze dat Hitler ook goed was voor zijn hond maar niemand, op een enkele idioot na, zal hem een goed mens noemen. Het gaat er helemaal niet om of iemand een goede boeddhistische leraar is, maar of iemand vrouwen niet tot bloedens verminkt. Het gaat er ook niet om of vrouwen ‘erom vragen genomen te worden’ in boeddhistische centra, door hun soms opdringerige aanwezigheid en luchtige kleding en devotie. Je blijft gewoon van elkaar af. Voor een boeddhistische leraar is dat zelfs een mooie oefening in egoloosheid en geduld, metta en compassie.

Mag ik ook nog zeggen dat het boeddhisme bedacht is door een mens, misbruikt wordt door mensen, geen goddelijke eigenschappen heeft. er niet van zichzelf was, dat daders van uitwassen in die zelfbedachte religie niet en nooit boven de wet staan.

Moedig voorwaarts!

Op verzoek van Frank Uyttebroeck heb ik een zin- waarin ik beschreef hoe een arts door een Amerikaanse rechtbank wegens seksueel misbruik tot 175 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, verwijderd. Door die zin werd de indruk gewekt dat Uyttebroeck zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. In een verklaring van de Amerikaanse moederorganisatie van Tegen de stroom, de ATS, wordt gesproken over seksueel wangedrag door Uyttebroeck. In die zin heb ik de column ook aangepast. Het spijt me als ik door de originele versie van de column Frank Uyttebroeck leed heb berokkend.
Joop Hoek.
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

 

Categorieën: Joop Hoek, Mensenrechten, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk