Zijn we door ons gemanipuleerde en chemisch geknutselde voedsel steeds meer intolerant aan het worden voor gluten of koemelk?

Is de kwaliteit van ons voedsel zo verslechterd in de afgelopen jaren dat er steeds meer mensen ziek worden van het eten van brood of melkproducten?

Op internet lees ik dat tarwe een chronisch gif is en dat er sinds de jaren ’70 mee gekruist is zodat er nieuwe eigenschappen aan het graan zijn toegevoegd die niet goed voor je zijn. Maar op een andere site lees ik weer dat dit klinkklare nonsens is, en er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden is. Afgelopen donderdag was in het programma Keuringsdienst van Waarde te zien hoe de commercie handig inspeelt op de aversie van mensen tegen gluten, ook als ze er helemaal geen nare gevolgen van ondervinden. Er is nu zelfs glutenvrij bier, twee keer zo duur als normaal bier. En glutenvrij waterijs. En glutenvrije ananas, maar dat bestaat eigenlijk niet, vertelde een woordvoerder van een grootgrutter. Maar ze verkopen het wel ‘omdat er vraag naar is’

Paasontbijt april 2015

Ik ben geen voedseldeskundige. Maar het houdt me wel bezig. Omdat ik kok ben. En voor groepen kook die een retraite komen doen (op de Noorder Poort in Wapserveen). En omdat ik merk dat het aantal mensen dat een dieet heeft in de afgelopen drie jaar vervijfvoudigd is. En het me een beetje boven het hoofd groeit.

Dus vraag ik me af hoe het komt dat het zo’n enorme vlucht heeft genomen met die diëten. Ik heb er geen antwoord op.  Op de Noorder Poort hebben we noodgedwongen de regel ingevoerd dat er alleen met diëten rekening wordt gehouden die door een reguliere arts zijn voorgeschreven. Dat scheelt voor mij als kok, een hele hoop.

Misschien komt er ooit een tijd dat er ‘glutenvrije meditatie-retraites’ gehouden worden. Of lactose-arme zitweekends.’ Vooralsnog bestaat dat naar mijn weten nog niet.

Dit paasweekeinde kook ik voor een groep van dertig mensen. Twee mensen met een dieet. Ik ga een lekker paasontbijt maken op Tweede Paasdag. Met zelfgebakken paasbrood van biologisch meel. En eieren van kippen die vrij rondlopen.

En een mandje apart voor de diëten. Hopelijk wordt het een vrolijk passen voor iedereen! Ook als je allergisch voor gluten bent…

 

 

Categorieën: Beeldende kunst, Cartoons
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

7 reacties op Vrolijk Pasen, met en zonder gluten…

 1. Paul van Buuren schreef:

  Ik weet niet hoe het werkt met voedselintoleranties.
  Ik zag laatst dit parodiefilmpje:
  https://www.youtube.com/watch?v=Oht9AEq1798

  How to Become Gluten Intolerant – Ultra Spiritual Life

 2. Anne schreef:

  Ik moet altijd lachen om van die gluttenvrije miepen die naast de glutenvrije extra duren producten een potje seitan in het karretje gooien

 3. nic schrijver schreef:

  Ongelofelijk! :-)

 4. Glutenintolerantje schreef:

  Ik ben intolerant voor gluten, al meer dan 20 jaar en dat is d.m.v. een darmbiopt destijds vastgesteld en derhalve sinds die tijd op glutenvrij dieet. Dat is dus medisch noodzakelijk en ondanks dat er inmiddels meer bekend over dit dieet is loop ik nog steeds tegen vooroordelen aan.
  Ik ben ook niet blij met de hype die nu is ontstaan, het is echt niet leuk om glutenvrij te moeten leven.

  • Marja Timmer schreef:

   Ja, dat is de keerzijde hiervan. Terecht dat je reageert. Ik kom ook vaak mensen tegen met coeliaki. En dat is ook geen pretje. En die hebben vaak ook te lijden onder de gluten-vrije ‘hype’.

  • Anne schreef:

   Mensen die om medische reden dieet voeren kunnen daar niets aan doen.

 5. Christel schreef:

  Ik was 1 van de deelnemers van de paasretraite en ik heb genoten van dat zelfgebakken paasbrood en de rest van het heerlijke eten. Ben ik even blij dat ik geen dieet hoef te volgen! Juist tijdens een retraite proef en ruik je alles zoveel beter. Heerlijk als er dan zo lekker gekookt wordt. Mijn buurvrouw aan de eettafel vertelde me (toen we na afloop weer mochten praten) dat ze zo genoten had om mij te zien eten. Ik vond het zichtbaar lekker. Dit compliment geef ik graag door aan Marja en aan de andere kok bij Noorder Poort!