Een gewone zondagmorgen. Een kop thee, drie vriendinnen en een poes. En een boek.Hier staat toch echt dat mannen ook verlicht kunnen worden 1 maart 2015

Categorieën: Beeldende kunst, Cartoons
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

18 reacties op Hoop gloort voor mannen

 1. Marja Timmer schreef:

  Om misverstanden te voorkomen: deze cartoon is niet man-onvriendelijk bedoeld! hij is bedoeld als een kwinkslag naar sommige oosterse boeddhistische tradities die beweren dat vrouwen niet verlicht kunnen worden, en dat het hoogste wat ze kunnen bereiken is dat ze herboren worden als man. Zie ook het artikel (en reacties) https://boeddhistischdagblad.nl/19124-om-verlichting-te-bereiken-moet-je-een-penis-hebben/

  • Sjoerd schreef:

   Hi hi hi! Ik wilde me al laten ombouwen, maar na jouw toelichting laat ik het dan toch maar bij het oude.
   Je hebt me helemaal gerustgesteld Marja. :-) :-)

  • Kees Moerbeek schreef:

   Trek het je niet aan, Marja.

   De lat om verlicht te worden ligt in sommige Oosterse boeddhistische tradities zo hoog dat de historische Boeddha er niet aan voldeed.

 2. Hans Kamphof schreef:

  hahaha Marja, hij is weer leuk

  Hans

 3. Joop Ha Hoek schreef:

  Hartstikke leuk. Leve de vrouwen in het boeddhisme.

 4. Paulien schreef:

  Het geeft je wel te denken, dat vrouwen die de mannen op de wereld zetten,achter in de rij moeten aansluiten bij verschillende organisaties m.b.t geloof of andersdenkende, ook in het Boeddhisme…..

 5. Het is aan ons, (Westerse) dharmaleraren, om zo vaak mogelijk de vrouwelijke stem in de dharma te laten horen. En de niet-mannelijke-niet-vrouwelijke stem. Dat kan door de dharma voortdurend gebalanceerd vanuit al deze perspectieven te beschouwen. En ook door het naar voren duwen van vrouwelijke en niet-mannelijke-niet-vrouwelijke leraren.
  De dharma zoals ik haar begrijp staat dat alvast niet in de weg. Juist niet.

  Warme groet,
  Frank Uyttebroeck
  [dharmaleraar ‘tegen de stroom in’ en man, sorry ;-) ]

 6. Misschien niet “boeddhistisch”. En zeker niet “Nederlands polderboeddhistisch”.
  Maar wel dharmisch: uit mededogen zien welke stem niet gehoord wordt en daar genereus een platform aan bieden.
  That is all.

  Warme groet,
  Frank Uyttebroeck

  • Anne schreef:

   genereus
   sorry maar hier haakt deze feministe af
   dat klinkt mij te veel als niet verdiend maar alleen gekregen omdat het mannetje vindt dat het vrouwtje ook wat mag zeggen

   • Frank Uyttebroeck schreef:

    Beste Anne,

    Als mijn eerste omschrijving jou een gevoel van vrouwonvriendelijkheid gaf, dan spijt mij dat. Het was een -mogelijk mislukte- poging om de werkelijke vrouwonvriendelijkheid binnen bepaalde culturen en tradities te pareren.
    Mogelijk hanteer je een iets te enge (nauwe) definitie van het woord ‘genereus’. Misschien is het ook te beschouwen als groothartigheid juist vanwege het het inzicht dat de vrouwenstem gehoord MOET worden, vanwege dat waardevolle andere perspectief. Dus juist omdát de vrouwenstem (en de niet-mannen-niet-vrouwen-stem) het verdient om gehoord te worden.

    Warme groet,
    Frank Uyttebroeck

    • Anne schreef:

     Ik heb even nagedacht of ik onderstaand zou gaan zeggen en besloten het te doen. Ik meen namelijk dat je bedoeling goed is het komt alleen wel anders over op mij.

     Door het woord groothartig te gebruiken ontstaat voor mij nog meer het beeld van acht het vrouwtje mag ook wat van meneer. Het focussen op een ander perspectief plaats mij voor mijn gevoel vervolgens apart als vrouw. Het vrouw zijn wordt de bepalende factor in het nut en de kwaliteit van het gehoord worden van de stem.

     In onze maatschappij zijn ook genoeg stemmen die niet gehoord worden en genoeg groepen die als minderwaardig worden neergezet. Dat minderwaardig trek ik voor het gemak maar even gelijk met wel of niet verlicht kunnen raken omdat naar mijn idee het basis denken in beide gevallen op hetzelfde neerkomt.
     In het totaal plaatje is het volgens mij beter en ook een stuk fijner voor het subject van het emancipatorisch handelen om de stem voorop te stellen en niet de eigenschap die maakt dat de stem minder goed te horen is.

     Niet focussen op het vrouw zijn in dit geval maar focussen op de waarde van elke stem en de mogelijkheid tot verlichting voor alle wezens onafhankelijk van hun individuele eigenschappen.

   • Sjoerd schreef:

    Wat bozig klinkt dit op het eerste gehoor, maar misschien vergis ik me. Ik heb het boeddhisme altijd ervaren als de weg naar het loslaten van deze manier van kijken en samen met Anneke ook onze kinderen zo geprobeerd groot te brengen. Wij houden niet zo van discrinerend onderscheid in dit opzicht
    Taal blijft een valkuil.

    • Anne schreef:

     Het lijkt mij ook een heilzamer pad om de sekse identiteit niet bepalend te laten zijn. Een lastiger pad maar focussen op de vrouw zijn als iets positiefs heeft geen ander effect dan focussen op negatieve manier. Het bepaald mensen in beide gevallen op basis van een eigenschap die er in het groter geheel niet echt toe doet.

     • Sjoerd schreef:

      Helemaal mee eens! :-)

     • Beste Sjoerd en Anne,

      Ik kan enkel voor ‘tegen de stroom in’ spreken, maar daarover kan ik rustig stellen: deze sangha is gebaseerd op totale gender equality.
      Jullie baseren jullie leven op exact dezelfde basis (wat dit aspect betreft). Wij hebben het dus over hetzelfde.
      Alleen, soms moet er actie komen om die gender equality werkelijk gestalte te geven. Anders blijft alles bij het oude en dan blijven de orthodoxe krachten heersen.
      En dat is dus wat ik bedoelde. Niet meer, niet minder.

      Kom eens langs, zou ik zeggen. Jullie zijn zeker welkom.

      Warme groet,
      Frank Uyttebroeck

 7. mari den hartog schreef:

  Ik weet niet in welke traditie iedereen hier beoefent. Maar in de vipassanahoek waar ik in zit is 80% vd beoefenaren vrouw. Ik ben benieuwd hoe dat komt. Waar blijven de mannelijke yogi’s?

  (om verwarring te voorkomen: ik ben man)

Menu