China is begonnen met de bouw van een enorme stuwdam in de langste rivier van Tibet, een stap die in december is goedgekeurd door de centrale regering ondanks de bezorgdheid van India, Bangladesh en Tibetaanse rechtengroeperingen over de gevolgen voor de bewoners en het milieu.
Het bouwwerk zal naar verwachting meer dan 1 biljoen yuan (US$137 miljard) kosten. Na voltooiing zou het de grootste waterkrachtdam ter wereld zijn, die jaarlijks 300 miljard kilowattuur aan energie zou opwekken, ongeveer drie keer zoveel als de Three Gorges Dam in China, meldde het staatspersbureau Xinhua vorig jaar. De exploitatie zal naar verwachting ergens in 2030 beginnen. Xinhua meldde dat de opgewekte elektriciteit “voornamelijk naar andere regio’s zal worden getransporteerd voor consumptie, terwijl ook in de lokale energiebehoeften in Tibet zal worden voorzien.”
De rivier heet Yarlung Tsangpo in Tibet, Brahmaputra in India en Jamuna in Bangladesh. Hij stroomt door alle drie de gebieden vanuit zijn oorsprong in de gletsjers van West-Tibet. Klimaatactivist en onderzoeker Manshi Asher vertelde RFA in december dat er “substantieel bewijs” is van negatieve gevolgen van waterkrachtprojecten in de Himalaya. De aanleg van de dam heeft mogelijk gevolgen voor de landbouw, de opwekking van waterkracht en de beschikbaarheid van drinkwater in India.
Geef een reactie