De journalistenvereniging van persbureau Agence France-Presse (AFP) luidt de noodklok voor collega’s in Gaza. De Société des Journalistes (SDJ) zegt dat sinds de oprichting van het persbureau in 1944 er onder hun journalisten doden en gewonden zijn gevallen, collega’s gevangen zijn gezet – maar dat “niemand van ons kan zich herinneren dat ze door hongersnood omkomen”. Zonder interventie zullen de laatste verslaggevers in Gaza sterven, aldus de noodkreet van de SDJ.
Het Franse persbureau maakt momenteel in Gaza gebruik van één freelance tekstjournalist, drie fotografen en zes freelance videomakers, aldus de SDJ.
Sinds de Gaza-oorlog in volle omvang losbarstte weert Israël internationale journalisten. Persvrijheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren doorlopend bij de Israëlische regering aangedrongen op toegang tot de Gaza-strook. In juni stuurden Nederlandse organisaties een brandbrief aan demissionair minister Veldkamp.
“De vrijwel volledige uitsluiting van internationale media bij een crisis van deze enorme wereldwijde omvang is in de recente geschiedenis niet eerder voorgekomen”, schreven Duitse nieuwsmedia oktober vorig jaar.
Recent meldde fotograaf Bashar Taleb, die in Gaza voor onder meer AFP werkt, dat hij zo is verzwakt dat hij niet meer kan lopen. Zijn oudere broer zou al van de honger zijn gestorven. “Ik heb niet langer de kracht om voor de media te werken”, schreef Taleb in een bericht dat de SDJ op sociale media deelde. Hij werkt sinds 2010 voor AFP, sinds vorig jaar als vaste fotograaf.
Door de voortdurende Israëlische bombardementen reisde Taleb tussen vluchtelingenkampen. “Al meer dan een jaar leeft hij in complete armoede en werkt hij onder levensgevaarlijke omstandigheden. Slechte hygiëne vormt een groot probleem, met regelmatig ernstige darmziekten tot gevolg”, schrijft de SDJ in een verklaring. Sinds februari woont hij weer in het ouderlijk huis in Gaza-stad, dat echter vrijwel met de grond gelijk gemaakt en geen comfort biedt.
Ahlam, andere AFP-journalist, stelde dat ze bij elke klus die ze aanpakt niet weet of ze die overleeft. AFP heeft binnen Gaza niet langer de beschikking over bedrijfswagens, noch is er brandstof om journalisten te laten reizen voor reportages, zegt de journalistenvereniging. “Autorijden is bovendien levensgevaarlijk, omdat voertuigen een doelwit vormen voor Israëlische luchtaanvallen”, schrijft de SDJ. Verslaggevers verplaatsen zich te voet of per ezels getrokken karren.
Taleb schreef afgelopen zondag: “Voor het eerst voel ik me verslagen.” SDJ zegt elke dag te vrezen dat het bericht komt dat de collega’s in Gaza niet langer in leven zijn. “We zien hun situatie achteruitgaan [..] De afgelopen dagen hebben we begrepen dat hun leven aan een zijden draadje hangt – en dat hun moed, waarmee ze al maanden de wereld informeren, hen niet langer kan redden”, aldus SDJ.
Geef een reactie