Wetgevers in het Verenigd Koninkrijk hebben met een overweldigende meerderheid gestemd om de actiegroep Palestine Action aan te merken als een ‘terroristische’ organisatie en op dezelfde lijst te plaatsen als gewapende groepen zoals Al Qaeda en ISIL (ISIS).
De stap, die woensdag met een overweldigende meerderheid van 385-26 werd aangenomen in het parlement, heeft geleid tot felle reacties van mensenrechtengroeperingen, juridische experts en sommige politici die waarschuwen dat het een bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting en protest.
Het verbod komt er nadat activisten van Palestine Action vorige maand een militaire basis bestormden en rode verf op twee vliegtuigen spoten uit protest tegen de Britse steun voor de oorlog van Israël tegen Gaza. De regering beweert dat de groep miljoenen ponden aan schade heeft veroorzaakt door soortgelijke acties tegen wapenbedrijven die banden hebben met Israël, waaronder Elbit Systems en Thales.
Critici beweren dat de classificatie een gevaarlijke overdrijving is. Zarah Sultana, parlementslid voor de Labour-partij, veroordeelde de beslissing met de volgende woorden: ‘Een spuitbus verf gelijkstellen aan een zelfmoordbom is niet alleen absurd, het is grotesk. Het is een opzettelijke verdraaiing van de wet om afwijkende meningen te onderdrukken, solidariteit te criminaliseren en de waarheid te onderdrukken.’
Sacha Deshmukh, chief executive van Amnesty International UK, noemde het een ‘ongekende wettelijke overschrijding’ en waarschuwde dat het de autoriteiten ‘enorme bevoegdheden geeft om mensen te arresteren en vast te houden, meningsuiting en berichtgeving te onderdrukken, toezicht te houden en andere maatregelen te nemen’. Hij voegde eraan toe: ‘Ze gebruiken tegen een protestgroep die direct actie voert is een flagrant misbruik van datgene waarvoor ze in het leven zijn geroepen.’
Buiten Westminster zwoeren demonstranten trouw aan hun verzet. Milena Veselinovic van Al Jazeera meldde dat demonstranten zeiden dat ze ‘toch een manier zouden vinden om hun steun te betuigen’, zelfs met het risico op arrestatie, waarbij sommigen verklaarden dat een gevangenisstraf ‘niet het ergste in de wereld is’.
Het verbod, dat door 94 procent van het Britse parlement wordt gesteund, moet donderdag nog door het Hogerhuis. Als het erdoor komt, wordt lidmaatschap van of steun aan Palestine Action strafbaar. De groep noemt het een ‘machtsmisbruik’ en vecht het aan bij de rechtbank, waar vrijdag een spoedzitting wordt verwacht.
Eerder dit jaar drongen deskundigen van de VN-Mensenrechtenraad er bij het Verenigd Koninkrijk op aan om het voorstel te heroverwegen, met als argument dat het beschadigen van eigendommen zonder de intentie om mensenlevens te schaden geen terrorisme is.
Minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper verdedigde de beslissing door te zeggen: ‘Geweld en criminele schade horen niet thuis in legitiem protest. Een zero-tolerance aanpak is noodzakelijk voor de nationale veiligheid.’
Het verbod omvat ook de neonazistische Maniacs Moordsekte en de Russian Imperial Movement, een blanke supremacistische groepering. Al Jazeera’s Veselinovic merkte op dat de wetgevers zich ‘opgesloten’ voelden – als de motie werd verworpen, zou dat een verbod op de andere twee groepen hebben geblokkeerd.
Palestine Action, opgericht in 2020, gebruikt verstorende tactieken tegen wapenbedrijven die banden hebben met Israël. Deze week blokkeerden activisten een vestiging van Elbit in Bristol en bezetten ze het dak van een onderaannemer in Suffolk.
Geef een reactie