Vanmorgen hebben activisten van actiegroep Geef Tegengas het treinverkeer van en naar de haven van Rotterdam wederom platgelegd. Net als eerder deze maand hebben ze zich vastgeketend aan het spoor, dit keer ter hoogte van Shell Pernis. Hun boodschap is hetzelfde: door globalisering, hyperconsumptie en wapenhandel aan te jagen is de logistieke sector medeplichtig aan o.a. de klimaatcrisis, moderne slavernij, kinderarbeid, natuurverwoesting, genocide en kolonialisme.
Als belangrijkste logistieke knooppunt van Europa is de haven van Rotterdam hier volgens de activisten geen uitzondering op. Geef Tegengas eist dat het Havenbedrijf per direct stopt met de import en export uit gebieden gelinkt aan mensenrechtenschendingen, per direct een volledig handels- en wapenembargo met Israel implementeert en een plan presenteert om alle andere vervuilende troep zo snel mogelijk uit te faseren.
De activisten zijn onder Shell Pernis bij knooppunt Benelux het spoor opgegaan. Ze hebben zich strategisch gepositioneerd op een punt waar elke trein langs moet om in of uit de haven te komen, waardoor de gehele Havenspoorlijn stil ligt. Deze treinverbinding is een van de belangrijkste aanvoerroutes van kolen en ertsen naar het Duitse Ruhrgebied. Ook vindt 10% van het containertransport in de haven plaats via dit spoor,1 jaarlijks goed voor zo’n 35.000 treinen.2
Rederijen, spoorwegen, logistieke bedrijven en havens spelen volgens de actievoerders vaak de onschuld zelf en verschuilen zich achter vrij verkeer van goederen en vrijhandelsverdragen. Zij hebben geen invloed op wat zij vervoeren, ze leveren gewoon een dienst. Vergeten wordt dat de logistiek, met de standaardisering van de container., de aanhoudende schaalvergroting en focus op ‘efficiëntie’, een belangrijke drijfveer is van de globalisering.3
‘Ze profiteren volop van het vervoer van vervuilende zooi. Naast vrijhandelsverdragen zijn er ook het Parijs akkoord en internationale mensenrechtenverdragen, genoeg middelen dus om vervuilende troep uit te kunnen bannen. En dan nog: slavenhandel was eeuwenlang legaal, maakte dat het dan ook oké? Hadden we toen ook niet meer partijen nodig die zeiden: ‘legaal of niet, dit is onmenselijk’, betoogt woordvoerder Kilembe.
Geef Tegengas is een organisatie die met nieuwe kracht de strijd aangaat tegen fossiel kapitalisme en militarisering. In de zomer van 2024 organiseerden we een actiekamp in Pernis tegen LNG en in solidariteit met de Palestijnse vrijheidsstrijd. In de komende tijd zal Geef Tegengas op cruciale momenten en plekken het systeem ontwrichten dat uitbuiting, onderdrukking, klimaatchaos en genocide mogelijk maakt.
- https://www.prorail.nl/siteassets/homepage/over-ons/organisatie/pr-jaarrapport-ontwikkeling-spoorgoederenverkeer-in-nederland-2023_v3.pdf (pagina 5)
Geef een reactie