Half september is in De 1800 Roeden, de oudste broedplaats van Amsterdam, het Amsterdams Luchthuis, thee- en meditatiepaviljoen geopend. Het is ontwikkeld door zenboeddhist Mark Schalken, en gebouwd van drie lokale moeras cipressen. In dialoog met het grillige hout groeide in twee jaar tijd een flexibel en intiem gebouw voor inkeer en voor vriendschap – een ontmoetingsplaats van hemel en aarde.
De makers, onder wie meubelmaker Rien de Vos en metaalbewerker Giel Benne, zijn sinds deze zomer, na een lange voorbereidingstijd, intensief bezig met het bouwen vanuit de drie gezaagde lokale moerascipressen van Stadshout Amsterdam. In dialoog met het grillige hout werd het ontwerp fijngeslepen. Zo ontstond het gedroomde, intieme gebouw voor inkeer en voor vriendschap – volgens de bedenker een ontmoetingsplaats van hemel en aarde.
Sinds 2015 werkte Mark gestaag aan de realisatie van het luchthuis: een architectonische ruimte voor intensivering van de zintuigen. Een mobiele plek, om je in terug te trekken en om anderen welkom te heten. Een podium voor uitkijk en inkeer, zo wordt het genoemd. Op de dag van de ingebruikname waren er behoorlijk wat mensen aanwezig. Hoe is het sindsdien gegaan, vragen we aan Mark Schalken. Is er al gemediteerd?
Mark: ‘De stand voor nu is dat er af en toe iemand zit, naast dat ik er zelf mediteer. Ik spreek af en toe nieuwsgierige passanten maar ben er zelf maar af en toe. Het terrein is overdag geopend, er is ook een cantina, die op zondag open is, en in de zomer dagelijks.
Binnenkort komt er een bordje bij: “Amsterdams Luchthuis. Thee- en meditatiepaviljoen om de geest te laten waaien. Ontwikkeld door Mark Schalken (2017). Gebouwd met Rien de Vos en Giel Benne van drie lokale moerascipressen. Een zachte houtsoort, vandaar… betreden op blote voeten, of sokken. Dan weten passanten waar het voor dient.
Bij de opening sprak een man mij aan die zenleraar bleek te zijn. Hij wil graag langs komen fietsen, alleen of met een cursist, om er te mediteren. Er kunnen twee mensen tegelijk zitten, maar in het gras ervoor is ook veel ruimte. Aan de voorbalk van het huis hangen inmiddels twee houten meditatiezitjes. Een viltbewerkster in Amsterdam-Noord gaat er een vilten bekleding bij maken zodat je goed en redelijk comfortabel kunt zitten. En natuurlijk kunnen mensen altijd hun eigen kussen meenemen.
Het huisje is onbemand maar mijn studio ligt 100 honderd meter verderop op het terrein. Eén dag in de week, op woensdag of op vrijdag, ben ik beschikbaar als gastheer voor uitleg & thee. Mensen kunnen me daarvoor mailen. Inmiddels hebben we een speciaal tweepersoonsdienblad ontworpen en gemaakt.
Als onderdeel van het Luchthuis maken we de komende maand een twee-boekenplankje, met een inspirerend boek, dit kwartaal: zen mind beginners mind, en een optekenboekje – vrij voor ieders impressies en invallen. Gisteren had ik een brainstormsessie over het dak, met de tentdakmaker Peter, houtbewerker Rien en metaalman Giel, dat er volgende maand er op komt. Dan is het winter- en regenklaar.
De plek is mooi: beschut door bomen, met doorkijkjes naar de polders van West. Auditief is het hele leven aanwezig in al zijn snelheden: je hoort de ritselpopulieren en auto’s van de Haarlemmerweg; de vliegtuigen van Schiphol en de vele vogels.’