Als je praat, herhaal je alleen maar wat je al weet
Maar als je luistert, leer je vaak iets nieuws
De Dalai Lama
Mijn uitgangspunt is dat iedereen zijn of haar eigen wijsheid heeft. Soms wordt die verhuld en ligt er een deken over omdat we geen connectie meer voelen met onze kern. In het hier-en-nu uitspreken van dat-wat-nu-is, kan heel heilzaam zijn, zeker als je omringd bent door mensen die op dat moment in kwetsbaarheid bij jou aanwezig zijn, zonder oordeel. Gewoon zijn. Dat is de kracht van sangha. Dat is de kracht van heilzaam spreken en diep luisteren.
Nele Beenaerts
Nele Beenaerts leidt op vrijdag 7 oktober 2016 in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen, een luistercirkel.
Heilzaam spreken en diep luisteren zijn kunsten die we ontwikkelen op het boeddhistisch pad. Respectvolle communicatie bevordert harmonie. In een luistercirkel spreken we vanuit ons hart en ontwikkelen we de kunst van het luisteren.
We bedenken niet van te voren wat we willen gaan vertellen, maar we bepalen spontaan ter plekke wat we naar voren willen brengen. We doen dit met compassie voor onszelf en compassie voor de ander zonder te oordelen, zonder elkaar vragen te stellen, zonder met elkaar in discussie te gaan, zonder elkaar te onderbreken.
Een luistercirkel kent vijf richtlijnen/intenties:
- Spreken vanuit het hart
- Luisteren met het hart
- Spreek spontaan, zonder na te denken over de woorden
- Hou het kort en bondig, probeer tot de essentie te komen
- Wat gezegd is blijft in de kring; dit zorgt voor vertrouwen
Er wordt van een luistercirkel weleens gezegd dat het een veilige plaats is om onveilige dingen te doen.
Als trainer/coach/psychotherapeut kwam Nele jaren geleden in contact met de kracht van meditatie. ‘Meditatie leerde mij in eerste instantie mijn grondhouding te verdiepen. In alles wat ik doe, blijft er een deel van mij bewust aanwezig bij wat er in mezelf, in de interactie én met de ander gebeurt. In 2010 ging ik voor het eerst naar Plum Village , het meditatiecentrum van Thich Nhat Hanh in Frankrijk. Daar ontdekte ik de dhamma (leer van de Boeddha) en dit werd een belangrijk scharniermoment in mijn leven. Sindsdien is er een ontwikkelingsproces begonnen naar een leven waarin stilte, bewust aanwezig zijn en een groeipad naar meer (zelf)compassie cruciale waarden zijn geworden.’