Can you see yourself as your own best friend?
Kan je jezelf zien als je eigen beste vriend?
Godwin Samararatne
(Nilambe Buddhist Meditation Center, Sri Lanka)
Iedereen heeft wel eens tegenslag in zijn leven. Soms wordt er over je geroddeld, word je veroordeeld ondanks je goede intenties of heb je het gevoel dat iemand het niet goed met je voor heeft. In zulke situaties kan je gevoelens van boosheid en machteloosheid ervaren. Of misschien heb je ook al uitdagingen op je pad ervaren die je overspoelen waardoor je soms het gevoel hebt dat het gewoon te veel is, ook al mediteer je al jaren. Misschien vind je zelfs je vertrouwde anker, de adem, niet meer… Wat kan je dan nog ondersteunen en hoe kan jij je kracht terugvinden?
Op vrijdag 30 september is dr. David Dewulf te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in het Vlaamse Deurne.
Tijdens deze lezing zal David Dewulf vanuit zijn eigen ervaringen een aantal inspirerende inzichten delen. Dit pad is voor hem een lange weg geweest, tot in het verre Oosten, maar ook een innerlijke reis die heel bevrijdend was. Hieronder een aantal topics die aan bod komen:
- Hoe kan je vergeven, ook dat wat je als onvergeeflijk beschouwt ?
- Hoe kan jij je bevrijden uit de gevangenis van boosheid?
- Wat betekent het authentiek te zijn en hoe kan ‘spiritualiteit’ een valkuil zijn?
- Hoe kan je liefde voor het leven vooropstellen als het allerbelangrijkste en waarom is dit de meest wijze keuze, toch als je gelukkig wil zijn?
- Hoe kan je je diepste waarden richting laten geven aan je leven? 3 Stappen.
- Het brein en het vermogen tot geluk
David Dewulf stelt daarbij ook zijn nieuwste boek voor: “De weg van zelfcompassie. Van kwetsbaarheid naar veerkracht.” Het boek is een bundeling van krachtige wijsheden om beter om te gaan met de stormen van je leven. Het biedt een stappenplan met concrete tools, herkenbare verhalen, fijne inzichten en mooie meditaties om dankbaarheid, vreugde, liefde, compassie, compassievol optimisme en waarde gericht leven een plek te geven in elk facet van je leven.
Onderzoek toont steeds meer aan wat de impact is van zelfcompassie. Het blijkt hét werkzame element in een mindfulnesstraining te zijn waardoor het in de compassietraining dan ook alle aandacht verdient.
Er werd reeds aangetoond dat zelfcompassie helpt om:
- Veerkracht te ontwikkelen in moeilijke tijden
- Om te gaan met mislukkingen, fouten en faalervaringen op een constructieve manier. Mensen met een hoge mate van zelfcompassie zijn na een faalervaring extra gemotiveerd om een volgende keer hun best te doen.
- Een growth mindset aan te nemen in plaats van een fixed mindset. Met een growth mindset sta je open voor groei en ontwikkeling.
- Om te gaan met negatieve feedback en de gevoelens in moeilijke sociale situaties
- Verbondenheid te ervaren met jezelf en met anderen
- Te geloven in je eigen kunnen
David is arts en introduceerde het begrip ‘mindfulness’ in Vlaanderen. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op mindfulness, Tao, life coaching en mind/body medicine. Hij gaf lezingen in Harvard post graduaat. David is oprichter en coördineert de werking van I AM www.aandacht.be en nieuwe initiatieven zoals mindfulness voor jongeren en opleidingen. Hij werkt samen met de Universiteit Gent op het gebied van depressie en met de KU Leuven voor wetenschappelijk onderzoek. Onlangs startte hij een onderzoek naar de effecten van compassie en zelfcompassie. David is auteur van 13 boeken over mindfulness, o.a. ‘Mindfulness, een pad van vrijheid’, ‘Mindfulness voor jongeren’, ‘Mindfulness voor kids’, ‘Mindful gelukkig’, ‘Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’ en zijn laatste boek ‘De Weg van Zelfcompassie (Van Kwetsbaarheid naar Veerkracht) ‘.