De boeddhistische monnik Mettavihari is in 1942 in Thailand geboren. Als veertienjarige ging hij het klooster in. In 1971 werd hij naar California gezonden om daar een tempel op te richten in de Theravada-traditie. Enkele jaren later zou hij naar Nederland gaan. Mettavihari kan gezien worden als de grondlegger van de vipassana-meditatiebeoefening in Nederland. Hij heeft ook het initiatief genomen om in Groningen vipassana-meditatiebijeenkomsten te houden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van het Vipassana Meditatiecentrum Groningen.
Mettavihari was monnik in Wat Mahathat in Bangkok. In 1973 werd hij uitgezonden naar Nederland, voor de geestelijke verzorging van Thaise mensen in Europa. Hij woonde met een aantal andere monniken in Wat Buddharama in Waalwijk.
Mettavihari breidde zijn activiteiten uit en ging ook meditatie-onderricht geven in ‘de Kosmos’ in Amsterdam en in ‘de Tuin’ in Groningen. Later zou hij ook in Utrecht, Tilburg en Leiden meditaties begeleiden. Hij begeleidde meditatieweekeinden en retraites.
In 1985 verhuisde hij naar Amsterdam en werd de Buddhavihara aan de Pieterspoortsteeg zijn thuishaven.
In Groningen wilden een aantal leerlingen van het eerste uur hem ook onderdak geven met een eigen retraitecentrum. Er werd een pand aangekocht (aan de Parallelweg in Groningen) waar veel tijd en geld geïnvesteerd werd in de verbouwing van een boerderij tot retraitecentrum. De eerwaarde Mettavihari koos in het belang van zijn taken voor de Thaise gemeenschap toch om in Amsterdam te blijven wonen. In 1992 verhuisde hij naar Den Haag om daar een retraitecentrum te bouwen. In 1998 vond Jotika Hermsen voor hem onderdak in het Theosofisch Centrum in Naarden, als vaste plek om retraites te kunnen geven. Daarmee viel de last van het bouwen van hem af. Hij gaf retraites samen met Johan Tinge, Frits Koster en Jotika Hermsen. In 2006 heeft eerw. Mettavihari veertien van zijn leerlingen opgedragen om vipassana in Nederland te behouden en deze meditatievorm verder te ontwikkelen.
Mettavihari als meditatieleraar
Kenmerkend voor hem als meditatieleraar was zijn grote psychische kracht en inzicht. Zijn retraites van minimaal tien dagen waren intensief: mediteren op je eigen kamer, vier tot zes uur slapen, zestien uur beoefening per dag, afwisselend één uur zitten, één uur lopen. Deze retraites gaven de deelnemers de gelegenheid om in korte tijd veel ervaring op te doen. Hij legde sterk de nadruk op de beoefening, boven studie of rituelen. Eerst ervaren, dan lezen. Hij was in staat om je op scherpe, liefdevolle wijze te spiegelen aan de neigingen van je geest.
In 2007 is Mettavihari overleden.
Lees ook het artikel over beschuldigingen over grensoverschrijdend seksueel gedrag van Mettavihari