‘Je moet er voor zorgen, dat die acties, ten onrechte, niet als demonstratie geoormerkt worden, want dat zijn geen demonstraties. En je mag ze niet gebruiken om vervolgens de demonstraties, die misschien wel lastig zijn, maar gewoon binnen het grondrecht vallen, om die aan te gaan pakken. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling.’
Koranverbranding, boerenprotesten, klimaatacties: vele demonstraties in de afgelopen tijd roepen vragen over de grenzen van het demonstratierecht. Jurist Rian de Jong licht het demonstratierecht toe. Kan met de huidige wet de openbare orde adequaat worden gehandhaafd, of moet deze worden herzien?
Luister hier naar deze Radboud Actualiteiten Podcast over de grenzen van het demonstratierecht.
Wet versus werkelijkheid
Demonstraties zijn vaak chaotische en grootschalige gebeurtenissen. Hoe bepalen burgemeesters, aan de hand van het demonstratierecht, hoe zij al dan niet moeten optreden? Welke acties vallen wel en niet onder het demonstratierecht? En rijmt de omschrijving van de wet beschreven met de daadwerkelijke toepassing ervan, of zit er ruimte tussen wet en werkelijkheid? Filosoof Cees Leijenhorst gaat in gesprek met jurist Rian de Jong over de grenzen van ons demonstratierecht.
[Deze podcast is opgenomen voor de studentenprotesten op de universiteiten. Anders waren deze ook ter sprake gekomen.]
Rian de Jong is universitair docent Staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt vraagstukken rondom handhaving van de openbare orde en de bescherming van grondrechten bij ordehandhaving.
De Radboud Actualiteiten Podcast biedt wetenschappelijke duiding bij prangende politieke vragen. Elke aflevering spreken we met een Radboudwetenschapper over een actuele maatschappelijke kwestie. Eén spreker, één onderwerp. Verdieping en duiding in een kort vraaggesprek.