Vandaag opent in Vlissingen op een nieuw adres boekhandel De Boekenboog de deuren om naar verwachting veel klanten een plezier te doen met goedkope boeken in een breed assortiment. De Boekenboog is geen gewone boekwinkel maar de bron van financiering van voornamelijk projecten in India waar Tibetaanse vluchtelingen bij betrokken zijn.
Drijvende krachten achter deze winkel zijn Frans de Reeper en Heleen Alders. Het geld dat zij met de boeken verdienen wordt gestort in het Dolmafonds. Via deze stichting gaat het verdiende geld volgens beiden verder. Alle boeken die zij in de winkel hebben, zijn gegeven, maar van goede kwaliteit. Hierdoor kunnen ze de bedrijfskosten heel erg laag houden. Frans en Heleen begonnen de winkel in 2006. De volledige opbrengst van elk boek gaat volgens hen naar Tibetaanse vluchtelingen.
Frans de Reeper volgde in 2004 de voorzitter op van de stichting Tibet-fonds ‘Dolma’. Een stichting die al sinds 1989 bestaat en als doel heeft Tibetaanse vluchtelingen te helpen. Zij haalt haar financiële middelen uit donaties en heeft sponsoren verspreid over de hele wereld.
In een interview in de Vlissingse Bode, in 2010, vertelt Frans over de boekwinkel en zijn werkzaamheden voor de stichting Dolma. De Reeper: ‘Vijf jaar geleden waren we op zoek naar een huis in Vlissingen. Terugkeren naar Zeeland lonkte, ik kom hier oorspronkelijk vandaan. Ik was op dat moment anderhalf jaar voorzitter van de stichting.’ In de binnenstad van Vlissingen ontdekten ze een grappig boekwinkeltje, raakten aan de praat met de eigenaresse en werden op een idee gebracht. Een tweedehands boekwinkeltje in Vlissingen zou op die plek uitstekend gerealiseerd kunnen worden. Het echtpaar kocht het huis en maakte van de carport een ruimte om tweedehands boekwinkeltje te verkopen. In augustus 2007 was de officiële opening.
‘Frans heeft altijd al iets met boeken gehad’, vertelt Alders. “Hij zit altijd met zijn neus in de boeken, op zoek naar speciale exemplaren. Uren is hij in winkels te vinden.’ De naam De Boekenboog staat symbool voor de verbinding tussen de boeken in Vlissingen en de projecten in India en Tibet. ’Het is een leuke manier om op deze wijze geld te genereren voor Tibetaanse vluchtelingen. De opbrengst van elk verkocht boek gaat naar de stichting. We hebben van alles. Van kinderboeken tot naslagwerken. De boeken krijgen we van particulieren of uit erfenissen aangeleverd. Het is in feite ons kapitaal’, legt De Reeper uit. “Ook verkopen we veel via internet. Vorig jaar zijn er vierduizend boeken over de toonbank gegaan. Een fantastisch resultaat. Dat geld is naar projecten in Doegeling, een vluchtelingenkamp in India gegaan.”
Beiden zijn bevlogen geraakt door het doel van de stichting. “Dit jaar hebben we mooie projecten gerealiseerd. Zelfs eentje in Tibet zelf. En dat is zeer uitzonderlijk gezien de situatie daar. We helpen gezinnen in grote armoede, zorgen indien nodig voor huisvesting. Elke aanvraag wordt afzonderlijk getoetst. Zo hebben we het afgelopen jaar voor een stroomgenerator gezorgd, zodat culturele festiviteiten doorgang kunnen blijven vinden. Ook hebben we onder andere geld geschonken aan medische voorzieningen, het bekostigen van studieboeken en schoonwaterprojecten. Dit jaar zijn we van plan om een onderdeel te worden van een groter project. Dit gaan we doen in samenwerking met De Wilde Ganzen en de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling”, vertelt een enthousiaste voorzitter.
De Reeper vertelt over het nieuwe project: ‘Het land van de boeren is na veertig jaar uitgeput. De kosten van kunstmest bedragen meer dan de helft van de opbrengst van de oogst, zodat de boeren veel te weinig inkomsten overhouden om van te leven. De Tibetaanse gemeenschap heeft een plan ontwikkeld om over te schakelen op duurzame landbouwmethoden met compost en biologische zaden. We hebben een groep van 78 boerenfamilies geadopteerd om de overschakeling financieel mogelijk te maken.” Voor elke euro die een boek oplevert, wordt er anderhalve euro bijgestort door de samenwerkende organisaties. We gaan proberen dit jaar een recordopbrengst te realiseren.’
De Boekenboog is gevestigd aan Het Vlot, Bloemenlaan 49, Vlissingen. In Het Vlot zijn ook andere organisaties gevestigd. Op zaterdag 21 september a.s. wordt Het Vlot feestelijk geopend. De bekende kinderboekenschrijver Wim Hofman zal de nieuwe ruimte van De Boekenboog dan officieel in gebruik stellen. De Boekenboog kan nog wel vrijwilligers gebruiken om de winkel draaiend te houden. Zij kunnen contact opnemen met Frans de Reeper of Heleen Alders, telefoon 0118 47 42 53 en info@deboekenboog.nl