‘De Waarheid is een land zonder paden,’ zei Jiddu Krishnamurti in Nederland, in het jaar 1929 te Ommen.
De Boeddha onderrichtte echter het Achtvoudige pad. Ook Jezus sprak over een pad, over zaken als je laten dopen, een andere naam aannemen en je bezittingen weggeven.
Zowel de eerste boeddhisten als de eerste christenen noemden zichzelf ook volgelingen van de Weg.
Jiddu Krishnamurti sprak niet negatief over de Boeddha, zei zelfs dat ie hetzelfde leerde. Het klopt dat beide leraren zeiden: ‘Wees een licht voor jezelf.’ Ook de Boeddha wilde niet dat mensen hem volgden op basis van autoriteit, maar op basis van onderzoek.
Ook Jezus zei: ‘U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn.’ (…) ‘Zie er dus op toe, dat het licht dat in u is, geen duisternis is.’ – NT.
Boeddha begon zijn boodschap in Sarnath (Noord-India), in een hertenkamp, waar hij vijf bekende asceten tegenkwam die bereid waren naar hem te luisteren. Deze oprechte en serieuze zoekers kwamen direct tot de verlichting, nirvana.
Helaas ging dat niet zo in het leven van de grote geest, Krishnamurti (1895 – 1986). Het bleek aan het einde van zijn leven hier, dat niemand hem echt begrepen had. Terwijl hij toch gigantisch bekend en populair is bij velen onder ons, nietwaar?
Ik ontdekte voor mezelf het ontbrekende puzzelstukje:
zie de video https://youtu.be/8wdAoqMqsJ8
Toch klopt de essentie, dat geen methode (of geloof) automatisch de verlichting als gevolg heeft.
kees moerbeek zegt
‘Helaas ging dat niet zo in het leven van de grote geest, Krishnamurti (1895 – 1986). Het bleek aan het einde van zijn leven hier, dat niemand hem echt begrepen had. Terwijl hij toch gigantisch bekend en populair is bij velen onder ons, nietwaar?’
Ik zie niet het verband tussen gigantische bekendheid, dito populariteit en aan het einde van het leven onbegrepen zijn. Hypes komen op en gaan onder. Krishnamurti was het wonderkind van de Theosofen, is alles wat de geschiedenis van hem herinnert. Of het anders had kunnen zijn, weet ik niet. Misschien begrijp ik het niet.
Johan zegt
“Hypes komen op en gaan onder. Krishnamurti was het wonderkind van de Theosofen, is alles wat de geschiedenis van hem herinnert.”
Heeft u de geschiedenis van Krishnamurti echt bestudeerd of iets van hem gelezen?
De geschiedenis is juist dat hij door Theosofische gemeenschap als de nieuwe maitreya werd gezien en dat hij zich daar vanaf keerde.
De jaren daarna gaf hij lezingen aan mensen, waarvan mensen zijn boodschap niet echt begrepen, maar ze bleven komen. Hij gaf meen ik 70 jaar lezingen die druk bezocht werden. Dat zou ik zelf eigenlijk geen hype noemen.
Ik hoop dat u het nu een beetje begrijpt.
kees moerbeek zegt
Het lijkt me triest voor de mensen die bleven komen op de druk bezochte bijeenkomsten, maar het volgens jou (?) niet begrepen en dat 70 jaar lang. Dit roept talloze vragen op en dat mag, lijkt me.
‘Toch klopt de essentie, dat geen methode (of geloof) automatisch de verlichting als gevolg heeft.’ Beweerde de Boeddha dit of Krishnamurti, of allebei?
Wat valt er te begrijpen, als je niet gelovig bent in dit geval?
Johan zegt
U bent toch ook al jaren met zen bezig? En heeft u het inmiddels echt begrepen? En dan bedoel ik niet verstandelijk of een paar vage inzichte.
Piet Nusteleijn zegt
Krishnamurti en Boeddha zijn hetzelfde. Krishnamurti hebben we in onze tijd mee kunnen maken. Dat is het “verschil”. Het zijn twee mensen. Het bijzondere bij Krishnamurti is, dat hij dit zo duidelijk maakte. Er is niet meer dan menszijn.
Siebe zegt
Waar is je geduld als je moet zorgen voor een zieke en die helemaal niet dankbaar is naar jou, misschien zelfs naar doet.
Waar is je liefde als iemand je grenzeloze wijsheid niet ziet en erkent? Waar is je vriendelijkheid als een demente voor de zoveelste keer hetzelfde vraagt? Waar is je realisatie van ego-loosheid als je eens niet op de stoel zit van de spirituele leraar die alles weet, maar gewoon eens mens bent tussen mensen?
Waar blijft alles? Het blijkt allemaal naar je hoofd gestegen. Er blijkt helemaal niks belichaamt van wat je dacht dat belichaamt was.
Welkom mens.
Piet Nusteleijn zegt
Zodra je iets gedacht hebt is het ook wèg….
Har Haans zegt
Is het nodig dat we, wat Krishnamurti betreft , onze mening erover leggen?
Ik begrijp sommige dingen ook niet wat hij zei.
En dat is goed zo.
Zo blijven er dingen over waarover we ons verwonderen kunnen.
Niet alles hoeft resultaat te hebben.
De weg zelf is zó mooi.
( ik liep 2300 km en was vaak in stilte,96 dagen, het resultaat viel enorm tegen.).