De tathagata, eeuwig en altijd dichtbij. In onze handen, onze gedachten en in ons spreken, daar waar de lotus bloeit. Zoals de regen alle planten van water voorziet, verstrekt het alle levende wezens een helpende hand, een glimlach en wijsheid.

Het leven van de tathagata gaat nooit verloren, want de levensader stroomt, het hart klopt bedreven en altijd kundig. Compassie is waarlijk het grote voertuig, onze ademhaling het onuitputtende instrument. Zuiver dit Boeddhaland, met elke stap en elk woord. Geen levend wezen vergeten we, Kannon altijd achtzaam. Zwaar deze taak! Het Boeddhaland is moeilijk te zien, zij lijkt zo ver weg.

Is het beter te streven naar de uitdoving, zo voortreffelijk en vredig? Ik moet wakker worden van deze droom, vol van energie. Verder het pad op. Het geschreeuw van de wereld is zo luid. Hoe kan ik rust vinden wanneer zij verdrinken in een meer van tranen, een rivier van bloed. Verblind en zonder wijsheid, de wereld staat in brand. Maar de lotus bloeit, de regen doet haar bloeien. De aarde geeft geboorte aan talloze Bodhisattvas. Oneindig is de Boeddhaweg.

‘Als een goede man of vrouw zelfs maar 1 frase van de lotus sutra kan verhelderen na mijn verscheiden, weet dan dat deze persoon een boodschapper van mij is. Hij of zij is door de Zo-gekomene gestuurd om zijn werk verrichten.’

Lotus Sutra, hoofdstuk 10.

 

 

 

Categorieën: Achtergronden, Zen
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ode aan de lotus sutra

  1. G.J. Smeets schreef:

    De Lotus Sutra is een lap tekst waar niet doorheen te komen is: ellenlang en tjokvol jargon. En vanaf hoofdstuk tien is het regelrecht reclame geblazen “Wij van de Lotus Sutra bevelen de Lotus Sutra aan” met als bonus voor de klant dat zhij zich boodschapper van De Man mag noemen.

    Met alle begrip voor de historische en culturele omstandigheden van die enorme lap tekst, ik wordt er niet warm van. Wat mij betreft volstaat de intentie van Gautama Shakyamuni om lijden te vermijden / lenigen / opheffen en de boodschap dat zelfzuchtigheid daarbij geen goede raadgever is.

Menu