Niet door je handelingen zal je gered worden
Maar door je ZIJN
Meister Eckhart
De middeleeuwse denker en mysticus Meister Eckhart (1260-1328) oefent vaak grote aantrekkingskracht uit op mensen die zoeken naar verdieping van hun christelijk perspectief op het bestaan. Maar ook wie vertrouwd is met vormen van oosterse spiritualiteit en mystiek, en vervolgens met Eckhart kennis maakt, heeft bij alle verschillen regelmatig een wonderlijke ervaring van herkenning.
Zijn neoplatoonse eenheidsperspectief vertoont overeenkomsten met het thema van de non-dualiteit in de Indiase vedânta-filosofie. De via negativa die hij daarbij volgt lijkt op boeddhistische en zen-boeddhistische formuleringen rond ‘leegte’ en ‘niets’.
Dynamische en praktische aspecten van Eckharts mystiek doen denken o.a. aan het taoïstische wu-wei (handelen zonder opzettelijk te handelen), aan de praktijk van de zenkunsten en aan de karma-yoga in de Bhagavad Gita. Ook lijkt hij affiniteit te hebben met boeddhistische benaderingen van lijden en medelijden.
In deze lezing komen centrale thema’s uit het denken van Eckhart aan de orde naast kernthema’s uit oosterse vormen van spiritualiteit die, ondanks het ontbreken van historische beïnvloeding, op een aantal punten opmerkelijke verwantschap vertonen met het denken en de spiritualiteit van Eckhart.
Op vrijdag 16 november is dr. Bruno Nagel te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in het Vlaamse Deurne.
Dr. Bruno M. J. Nagel studeerde filosofie, theologie, godsdienstwetenschappen en Indo-Iraanse talen en culturen. Hij was van 1972 tot 2000 docent vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1991 tot heden geeft hij les aan de School voor Comparatieve Filosofie in Antwerpen. Hij promoveerde op de Indiase wijsgeer Abhinavagupta en schreef artikelen over hindoeïstische en boeddhistische wijsbegeerte. Ook publiceerde hij over Meister Eckhart, onder meer in verhouding tot het zenboeddhisme.
In het standaardwerk ‘Vijfentwintig Eeuwen Oosterse Filosofie’ schreef hij de inleiding over India en bezorgde hij de vertaling met toelichting van een aantal teksten uit de Indiase filosofie. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar het grensgebied tussen filosofie en spiritualiteit.