Er is een stem
Die geen woorden gebruikt
Luister

Wat je zoekt
Zoekt jou

Rumi

Voor een diep gelovige moslim gaat de essentie van het leven over het ‘juiste denken’, het ‘juiste handelen’ en het ‘juiste zien.’ Hij verlangt ernaar om de werkelijkheid te ontsluieren en ‘de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn’. Verwondering, schoonheid, goedheid, vredelievendheid, mededogen vertrekken vanuit de ontdekte menselijke kwetsbaarheid.

Het is een zoektocht naar de ‘volmaaktheid’ in de mens die voor de moslim een evenbeeld is van God. Daarom moet de mens ‘rentmeester’ worden en keuzes maken. Elk menselijk ‘zelf’ weet immers dat het niet voltooid is. Soefi’s zoals Rumi en Ibn Arabi hebben dat begrepen en voorgeleefd. Hun grondverlangen was de eenheid met de oerbron te herstellen en zich God te ‘herinneren’. Herinneren is het tegendeel van menselijk vergeten, van vergetelheid.

Marc Colpaert vertelt over het wezen en de ‘ruggengraat’ van het geloof van meer dan één miljard mensen. Op vrijdag 21 september is hij te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Marc Colpaert (1945) is cultuurfilosoof en specialiseerde zich als journalist in Z.O.-Azië. De Aziatische culturen brachten hem in contact met hun grote levensbeschouwingen en filosofieën. Hij is oprichter van CIMIC (Centrum Intercultureel Management ,Thomas More Mechelen), medewerker van de abdij Roosenberg (Waasmunster) en auteur van ‘Tot waar de beide zeeën samen komen’. Hij belicht vaak het ‘andere gezicht’ van de islam.

Praktisch: Vrijdag 21 september 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Achtergronden
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk