Gereformeerd in the city: schrijvers Franca Treur en Maarten van der Graaff klappen uit de school over hun gereformeerde jeugd.
Op 23 april voert debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam een persoonlijk gesprek met schrijvers Franca Treur (Hoor nu mijn stem) en Maarten van der Graaff (Wormen en Engelen). Beide schreven zij een roman, geïnspireerd op hun gereformeerde jeugd over wat geloof nou precies is en beschrijven het leven van christenen en mensen die dat niet meer zijn.
Dertigers en hun religie
Dertigers uit religieuze gezinnen worstelen enorm met de twee werelden. Ze geloven niet zoals hun ouders maar zoeken wel naar zingeving. Die invulling is een enorme persoonlijke zoektocht. Want wat is de ‘joods-christelijke identiteit’ als Nederland een seculier en individualistisch land is? Is er wel ruimte voor religie in Nederland?
De Nieuwe Liefde treedt in gesprek over de zoektocht van hun hoofdpersonen, de gereformeerde jeugd van beide auteurs en de complexiteit van volwassenheid. Ze onderzoeken op deze avond waar men het eigenlijk over heeft als men over christendom in Nederland spreekt.
Religie in Nederland? Liever als privé-hobby achter de voordeur. We zijn immers een seculier en individualistisch land. Toch?
Wie in de Randstadbubbel woont, kan zich moeilijk voorstellen dat mensen nog streng geloven. Sinds babyboomers massaal braken met de verzuiling, is het christendom een ver-van-je-bed-show. Toch zijn er veel dertigers uit een religieus gezin, die worstelen met deze twee werelden. Hoe geef je je leven vorm, als je niet langer gelooft zoals je ouders, maar wel zoekt naar zingeving? Twee Zeeuwen en een Flakkejenaer, die gereformeerd werden opgevoed, klappen uit de school.
Een schrijversgesprek met Zeeuw Franca Treur en Flakkeeër Maarten van der Graaff die zich in hun recent gepubliceerde (beeld)romans Hoor nu mijn stem en Wormen en Engelen op een nieuwe manier afvragen wat geloof is en het leven beschrijven van christenen en mensen die dat niet meer zijn. Ook te gast zijn de Zeeuwse kunstenares Liesbeth Labeur (Op weg en reis) en theoloog Janneke Stegeman.
De zoektocht van hun hoofdpersonen, de gereformeerde jeugd van beide auteurs en de complexiteit van volwassenheid wordt besproken. En waar hebben we het over als we over christendom in Nederland praten. Presentatie is in handen van Ernst van den Hemel.
Meer informatie op http://denieuweliefde.com/programma/gereformeerdinthecity/