Het Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD), een Tibetaanse non-gouvernementele mensenrechtenorganisatie zonder winstoogmerk, heeft een nieuw rapport uitgebracht in de serie Dissenting Voices, dat licht werpt op de toenemende onderdrukking door de Chinese regering van de vrijheid van meningsuiting en informatie in Tibet, met name onder het leiderschap van de Chinese president Xi Jinping.
Volgens het rapport heeft China, sinds Xi aan de macht is gekomen, een sterk autoritaire agenda opgelegd en de greep op Tibet verstevigd door middel van uitgebreide surveillance, censuur en juridische instrumenten die zijn ontworpen om afwijkende meningen te smoren. Het TCHRD rapport schetst hoe deze repressieve maatregelen de afgelopen tien jaar zijn geëscaleerd, waarbij de Chinese regering systematisch de vrijheden heeft ingeperkt die Tibetanen ooit in staat stelden om hun culturele en politieke mening te uiten.
Controleapparaat
In het rapport staat dat de Chinese autoriteiten een verstrekkend controleapparaat hebben geïmplementeerd dat zich uitstrekt tot in elk facet van het Tibetaanse leven. De handhaving van wettelijke kaders zoals de Cybersecurity Law en de National Intelligence Law heeft de staat in staat gesteld om online activiteiten te monitoren, afwijkende meningen te criminaliseren en het publieke debat te controleren. Wetten voor de registratie van de echte naam hebben de mogelijkheid van online anonimiteit geëlimineerd, waardoor Tibetanen zeer kwetsbaar zijn voor straffen als ze oppositie voeren tegen de staat. Deze wijdverspreide controle creëert een sfeer van angst, waardoor de vrijheid van meningsuiting ernstig wordt beperkt en zelfcensuur wordt aangemoedigd.
Verwoestende gevolgen
In haar rapport benadrukt TCHRD de verwoestende gevolgen van dit beleid voor het Tibetaanse intellectuele en culturele leven. In het rapport wordt beweerd dat Tibetanen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het behoud en de bevordering van de Tibetaanse taal, cultuur en literatuur, zoals kunstenaars, schrijvers, zangers en vooraanstaande denkers, de afgelopen tien jaar in toenemende mate zijn vervolgd. Veel van deze mensen zijn het slachtoffer geworden van willekeurige detentie, gedwongen verdwijningen en gevangenschap op basis van vage of politiek gemotiveerde aanklachten. Volgens het rapport is de niet aflatende onderdrukking van deze stemmen door de Chinese regering niet alleen een aanval op de vrijheid van meningsuiting, maar ook een gezamenlijke poging om de Tibetaanse culturele identiteit uit te wissen en assimilatie in het bredere Chinese staatsverhaal af te dwingen.
Dit rapport onderstreept volgens de samenstellers de nefaste gevolgen van het harde optreden van Xi Jinping tegen de vrijheid van meningsuiting en vestigt de aandacht op de voortdurende inspanningen om het recht van het Tibetaanse volk op zelfbeschikking en cultuurbehoud te onderdrukken.
Geef een reactie