‘Ik hou van eenvoud. Al heel lang.
Ik vertrok ooit naar Azië met een gigantische rugzak en kwam 12 jaar later terug met slechts enkele spullen. Bij elke ding dat ik weggaf reisde ik lichter en voelde ik vreugde.
Een Boeddhistische monnik heeft traditioneel 8 bezittingen: bedelnap, riem, naald, scheermes, waterfilter, 1 onderkleed en 2 gewaden.
Ik las het levensverhaal van ‘Peace Pilgrim’ en dat raakte eveneens mijn hart. Ook zij werd een bron van inspiratie op het pad van eenvoud. Een vrouw die 28 jaar lang de VS te voet doorkruiste. Ze legde 40 000 km af, vrede predikend … Haar enige bezittingen waren de kleren die ze droeg.
Deze zomervakantie deed ik wat ik al lang had gepland: meer ‘minimalistisch’ (sober) leven. Ik gaf bezittingen weg aan vrienden, bracht andere naar de kringloopwinkel en gooide weg wat niemand kon gebruiken. Ik hield alleen wat ik nodig heb en regelmatig gebruik.
Dat bleek verrassend weinig. Heerlijk vrij van het overbodige. Hoe minder ik bezit, hoe rijker ik me voel. Minder beslommeringen, meer tijd. Tijd voor de essentie: ZIJN.
‘Je omgeving is een reflectie van je geest’ zei een meester. Mijn appartementje is mooi leeg. Mijn geest is mooi leeg. Hierover gaat deze film. Minder is meer.’
Paul Van hooydonck
Op vrijdag 8 september vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko in het Vlaamse Deurne de inspirerende film ‘Minimalisme: de kunst van eenvoudig leven’.
De kwaliteit van je leven verbetert als het minder gevuld is met ‘spullen’. Meer consumeren maakt je niet gelukkiger. ‘Minimalisme’ is een film over de kust van eenvoudig leven; een documentaire over wat er werkelijk toe doet.
We nemen een kijkje in het leven van minimalisten van allerlei slag: een ondernemer, een architect, gezinnen, een wetenschapper, een journalist, zelfs een voormalig bankier op Wall Street. Een ding hebben ze allemaal gemeen: Ze willen een zinvol leven leiden met minder troep in hun huis … en dus in hun hoofd.
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. De film duurt 80 minuten en werd nog niet eerder in Ehipassiko vertoond.
Arjan zegt
Goed artikel met een kritische kanttekening op minimalisme:
http://www.artofmanliness.com/2014/07/31/the-problem-with-minimalism/
Interessant is de stellingname dat minimalisme paradoxaal genoeg een luxe is die niet iedereen zich kan veroorloven. Want als je behoorlijk wat geld achter de hand hebt is het makkelijker om afstand te doen van spullen; je kunt het immers altijd weer kopen als je het nodig hebt. Wie weinig geld heeft kan dat niet, dus die zal eerder geneigd zijn dingen voor de zekerheid maar te bewaren.
Arrisina zegt
Helemaal eens met Arjan!
En ook deze kanttekening:
In een gezin met kinderen en andere levende have is minimalisme vaak ver te zoeken, in die zin lijkt minimalisme ook een fenomeen welke gepaard gaat met een zekere luxe levensstijl, hoe eenvoudig ook.
Wat, als we allemaal gaan bedelen?
Wie werkt er dan nog om de bedelenden te voorzien?