Vorige week is voor de rechtbank in Amsterdam de rechtszaak begonnen die inwoners van het Chinese dorp Yangchun hebben aangespannen tegen de Amsterdamse architect en kunstkenner Oscar van Overeem. Ze willen een gouden boeddhabeeld terug waarin het gemummificeerde lichaam van de ongeveer duizend jaar geleden overleden boeddhistische monnik Zhang Zushi Gong. Het beeld werd in 1995 uit een tempel in het dorp gestolen.
De raadsman van de dorpelingen, die zelf niet aanwezig waren op de eerste dag van de rechtszaak, voerde aan dat het in eigendom hebben van een lijk waarvan de naam bekend is, wettelijk niet is toegestaan. Het beeld is door deskundigen van het Drents Museum onderzocht, de aanwezigheid van een gemummificeerd lichaam is toen opnieuw aangetoond. Al eerder waren bij het openschroeven van het beeld menselijke resten aangetroffen.
De dorpelingen voelen zich eigenaar omdat het beeld tot 1995 in een familietempel in het dorp was geplaatst.
Van Overeem zei in 2015 het beeld in 1996 voor 40.000 gulden te hebben gekocht van een andere Chinese verzamelaar. Waar het beeld nu is is onbekend. Van Overeem zegt het in 2015 te hebben geruild met een Chinese investeerder, waarvan hij alleen de Engelse naam kent. Bij de behandeling van de zaak vorige week voerde hij onder meer aan dat de dorpelingen niet hebben aangetoond dat het ‘hun’ beeld is dat in zijn bezit was.
De dorpelingen zijn erop gebrand het gestolen beeld terug te krijgen. Ze huurden twee jaar geleden een team van Chinese advocaten in om hun belangen te behartigen nadat Van Overeem volgens hen weigerde het beeld terug te geven. De kwestie over de eigendom van het 1.2 meter hoge gouden beeld kwam aan de orde toen het werd geëxposeerd in het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest. De dorpelingen herkenden het beeld aan de hand van foto’s in een Chinees nieuwsprogramma op de tv. Ze zijn ervan overtuigd de rechtszaak te zullen winnen.
Dolma zegt
Ik vind dat alweer puur blank schandaal en hoop dat de mensen uit dat dorp hun bezit terug krijgen.Mankement aan respect.
Johannes zegt
De vraag is of het beeld van dit dorp is?
Citaat uit het AD
http://www.ad.nl/binnenland/chinees-dorp-eist-eeuwenoud-lijk-terug-van-nederlandse-verzamelaar~a8ff1757/
Omdat het beeld voor China toch belangrijk bleek te zijn, bood Van Overeem meerdere keren aan het beeld terug naar China te brengen, onder enkele simpele voorwaarden. Een van die voorwaarden was dat Van Overeems beeld naar een fatsoenlijke tempel in China zou gaan. ,,En dus niet naar een of ander gillend dorp dat zomaar beweert dat het van hun is,” aldus Van Overeem. ,,Maar ik kreeg steeds nul op het rekest. Zij willen alleen maar schreeuwen en dreigen en negatieve publiciteit over mij uitstorten. Dus heb ik het beeld na verloop van tijd zelfs van de hand moeten doen want het schaadde mij in zowel werk- als privéleven.”
Dolma zegt
Indien hij het niet meegenomen had, was er geen probleem geweest. IK hoop dat er een foto bestaat van dat beeld in die stad. Dan hebben ze een bewijs. Maar er is al teveel boeddhisme verdwenen door hebzucht. Sommigen denken dat ze met geld alles mogen hebben. Mij steekt dat tegen. het zomaar van de hand doen, komt onnozel over.