De Nederlandse Voedsel en –Warenautoriteit (NVWA) laat consumenten in de steek door hen niet te informeren over het vleesfraudeschandaal in Brazilië. Dat stelt voedselwaakhond foodwatch. Afgelopen vrijdag bleek dat vleesverwerkende bedrijven in Brazilië de afgelopen jaren op grote schaal inspecteurs hebben omgekocht om partijen bedorven vlees toch goedgekeurd te krijgen voor de verkoop. Een deel van het rotte vlees is volgens onderzoekers in Europa beland. Tot verbazing van foodwatch kunnen Nederlandse consumenten echter nergens achterhalen of zij slachtoffer zijn geworden van deze vleesfraude. “De NVWA heeft niets geleerd van het paardenvleesschandaal en laat consumenten opnieuw in de steek door hen niet te informeren”, aldus foodwatch.
NVWA stil
Het Braziliaanse vleesschandaal kwam vorige week aan het licht. Om consumenten te beschermen besloot de Europese Commissie vandaag zelfs tot een importverbod van vlees uit Brazilië. Eerder bleek al dat er bij een partij Braziliaans exportvlees in een Italiaanse haven salmonella was geconstateerd. Desondanks heeft de NVWA nog steeds geen enkele informatie aan Nederlandse consumenten verstrekt over de risico’s waaraan zij de afgelopen jaren mogelijk zijn blootgesteld. Er zijn geen terugroepacties uitgevoerd, en het is onduidelijk of het vlees nog in de schappen ligt. De NVWA geeft geen informatie over hoeveel vlees afkomstig van de betrokken Braziliaanse bedrijven de afgelopen jaren op de Nederlandse markt terecht is gekomen, en of daar mogelijk rot vlees tussen zat.
Niets geleerd van paardenvleesschandaal
foodwatch betreurt dat de NVWA niets lijkt te hebben geleerd van de grootschalige voedselschandalen van de afgelopen jaren. Zo weigerde de NVWA bij het paardenvleesschandaal om met de Nederlandse burger te delen in welke producten het paardenvlees was beland, uit angst voor reputatieschade van betrokken bedrijven. Pas nadat foodwatch naar de rechter stapte maakte de NVWA deze informatie gedwongen openbaar. “Consumenten worden bang gemaakt met angstaanjagende krantenkoppen, maar tasten – ondanks de uitspraak van de rechter in de paardenvleeszaak – nu wéér in het duister” stelt foodwatch. “Dat is schandalig. Opnieuw heeft het er de schijn van dat de NVWA de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven boven het belang van de gezondheid van burgers stelt.”
Ray Star zegt
Hallo, ik wil een knuppel in het hoenderhok gooien,
wat voor mij in perspectief gesteld mag worden:
Feiten?
Braziliaans import vlees is hoofdzakelijk rundvlees, en salmonella is hoofdzakelijk op kip te vinden dus heeft nix met rundvlees van doen.
En is het niet europa vooral nl die grote hoeveelheden kip exporteerd naar het buitenland??
Perspectief?
Rot vlees in de verkoop, eerlijk,of oneerlijk dat ruik je meteen!! ,dit ruikt naar politiek en handelsbeperkingen naar landen buiten de eu en is dus weer ter bescherming van locale productie.
Wat je niet ruikt is vergiftigde noorse zalm! Das pas dodelijk!
https://www.youtube.com/watch?v=jH6wH1dqbwc
niet willen zien is blind zijn, reageermoeheid, afwachtinstinkt,
Door de wereld die in een andere dimentie leeft niet meer te voeden creert lijden in deze wereld. Een lichaam is verplicht een kankercel te voeden, maar een geest kan kiezen dit niet te doen. Onthechten
Met wat ik schrijf stuur ik mijn begrip voor de pijn die de lezer kan treffen mee.
Ray