De Tibetaanse mensenrechtenactiviste Nyima Lhamo bezoekt van 9 tot 13 maart Nederland. Op uitnodiging van International Campaign for Tibet zal zij onder andere deelnemen aan de jaarlijkse vredesmars die start bij de Chinese ambassade in Den Haag.
Nyima Lhamo is de nicht van Tenzin Delek Rinpoche, de politieke gevangene die in 2015 in een Chinese gevangenis overleed. Vorig jaar vluchtte Lhamo uit Tibet om aandacht te vragen voor haar overleden oom en de schrijnende situatie van politieke gevangenen in Tibet. Haar bezoek maakt deel uit van een Europese tour langs politici, mensenrechtenorganisaties, publiek en media. Eerder sprak Nyima Lhamo bij het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en diverse Europese regeringen.
Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet prijst de moed van Lhamo: “Voor mij is Nyima Lhamo de verpersoonlijking van talloze Tibetanen in Tibet, die met ongelofelijke moed en gevaar voor hun leven hun waardigheid, religie en cultuur proberen te behouden. Ondanks de angst, intimidatie en pesterijen is zij vastberaden de ongelijke strijd tegen de Chinese autoriteiten aangegaan, waarna ze uiteindelijk haar familie en Tibet heeft moeten verlaten. Ze komt ons vertellen over het afschuwelijke lot van haar oom en de afgrijselijke situatie van Tibetaanse politieke gevangenen in Tibet. Voor mij zijn deze mensen de inspiratie om onvermoeibaar door te gaan met mijn werk voor mensenrechten en politieke gevangenen.”
Op vrijdag 10 maart zal Nyima Lhamo samen met in Nederland wonende Tibetanen deelnemen aan de vredesmars vanaf de Chinese ambassade in Den Haag.
In de nacht daarvoor loopt een aantal van hen van Amsterdam naar Den Haag om extra aandacht te vragen voor de Tibetaanse kwestie.
Bij de Chinese ambassade wordt o.a. een memorandum aangeboden en Tibetaanse gebeden voor compassie gereciteerd. Wereldwijd wordt op 10 maart de Tibetaanse volksopstand van 1959 herdacht. Bij de opstand tegen de Chinese bezetters kwamen duizenden Tibetanen om het leven.
Een dag later zal Lhamo een lezing verzorgen in de Rode Hoed in Amsterdam. Daarbij wordt ook de film Drensol vertoond. De toegang is gratis. Aanmelden kan hier.