Weet u wel hoeveel zout u dagelijks tot u neemt, dat is meer dan u denkt. Die hoeveelheid tast uw nieren aan, ga voor meer informatie naar de site van de Nierstichting. Chef hoorde deze boodschap op de radio toen hij in de auto zat. Hij behoort zelf tot de grootverbruikers, weet hij. Een tijdje was het bij patatzaken mode om geen zout op de patat te strooien, het was niet te vreten. De vriendin van Chef hoorde dat heet ook slecht is voor de slokdarm. Hete thee, koffie en eten. In koffie zit ook vet dat de lever aantast. In elke liter melk zit pus van ontstekingen in de koe. Chef drinkt al jaren geen melk meer, dat is voor kalfjes en niet voor mensen. Hij gebruikt ook geen suiker, daarvan zit er al genoeg in levensmiddelen en drankjes. Een fabrikant maakt suikervrije ontbijtkoek maar die is weer duurder dan koek met. Merkwaardig. Koolhydraten maken dik. Brood en al die lekkere dingen.
Chef lijnde vroeger tot hij een ons woog. Soms ging er wel dertig kilo af, na het maandenlang eten van vele kilo’s augurken en mager spul. Hij werd begeleid door een diëtiste die er wel mocht zijn, qua gewicht. Maar haar adviezen hadden wel effect, hij mocht af en toe weer een stukje chocola eten. Maar een zure augurk en zoete chocola gaan niet samen. Op een dag, hij was op het spreekuur van de diëtiste, waggelde haar man binnen. Mijn god, wat was die man dik. Het was voor Chef een afknapper, maar hij hield vol. Na een half jaar keek Chef in een spiegel. Hij zag een uitgemergeld gezicht en een kippennek. Hoe naar kan een van nature niet mager mens er uitzien.