Is het jammer dat de oecumene niet echt bloeit? Of eigenlijk wel prima?
Al bijna een eeuw zoeken sommige kerken elkaar op. Hun vertegenwoordigers overleggen en doen dingen samen. En toch blijft de oecumenische band een Latrelatie: Living Apart Together. Hervormden, Gereformeerden en Lutheranen hebben weliswaar in 2004 samen de Protestantse Kerk in Nederland gevormd, maar op een aantal plaatsen is men nog steeds bezig aan de nieuwe setting te wennen.
Kijk ik door mijn antropologische bril, dan zie ik een aantal beperkingen voor de oecumene. Die verklaren in belangrijke mate waarom de enthousiastelingen hun achterban nauwelijks meekrijgen.
Allereerst: kerken hebben eigen bedrijfsculturen. Die werken als stamculturen. Zo zijn onze manieren. Ze geven de eigenheid vorm, en dat niet alleen theologisch. Net zoals een fusie van bedrijven niet zonder slag of stoot lukt, zo staan de verschillen tussen kerken nauwe samenwerking in de weg.
Ten tweede: cultuurverschillen worden uitvergroot naar eigen identiteit, tot op het persoonlijke vlak. Ook al veranderen identiteiten in de moderne samenleving per dagdeel en per vervulde rol, levensbeschouwingen koesteren de enkelvoudige identiteit, in ritueel, in leerstellingen, soms zelfs in de kleding. Oecumene loopt tegen die enkelvoudige versies aan.
Ten derde: als macht het vermogen is het gedrag van mensen aan te sturen, dan komen de oecumenischen macht tekort. De binnenkerkelijke organisatie, die bijna vanzelfsprekend de eigen versie voor laat gaan, wint het vrijwel altijd van de interkerkelijke.
Positiever geformuleerd: de drie handicaps zorgen voor diversiteit in zingeving, zowel collectief als individueel. De valkuil van de oecumene is de wens ook een enkelvoudige identiteit te verwezenlijken. Maar oecumene is juist de viering van de diversiteit.
Van die onvermijdelijke verscheidenheid kun je een probleem maken, maar je kunt er ook een mooie aanleiding in vinden voor het oefenen in multireligieus samenleven. Oecumene als proefpolder!
bart zegt
Wat heeft deze christelijke infiltratie te maken met het boeddhisme?
Joop Ha Hoek zegt
Wat heeft Bart te maken met het boeddhisme?
bart zegt
Alles
Ria zegt
Oecumene in het boeddhisme zou ik verwelkomen.Als start bijvoorbeeld gezamenlijk vieren van Sanghadag, met alle tradities samen: Zen, Vipassana, Tibetaans, Chinees, Westers, …
Alle stromingen welkom bij elkaars viering. Of een gezamenlijke grote viering, of…
Klaas zegt
Eens met Ria. En in het pand van Vipassana Meditatiecentrum in Groningen wordt op die manier al jaren Vesakh gevierd. Echt een viering van diversiteit.
En wat betreft de protestantse oecumene: dezelfde maatschappelijke krachten die daar actueel zijn, gelden ook voor boeddhistische groepen. Hoe zakelijker de samenleving wordt, hoe meer er behoefte zal zijn aan kleine veilige spirituele gemeenschappen. Zo’n bedachte oecumene werkt dan niet.