Het boeddhisme definieert zichzelf vaak als een pad/weg. In haar geschiedenis heeft ze verschillende kaarten voor deze levensweg vervaardigd. In deze voordracht ontvouwen we een eeuwenoude Japanse kaart op twee manieren: een korte inleiding in de ‘Tien lagen van het Bewustzijn’ van Kukai, stichter van de Shingon-school, en persoonlijke reflecties op de traditionele pelgrimstocht op het Japanse eiland Shikoku. Pelgrimeren langs binnen en buiten.
De Shingon-school is één van de grote strekkingen van het Japans Boeddhisme. Ze werd opgericht in de eerste helft van de negende eeuw door de monnik Kūkai, beter bekend onder zijn postume eretitel Kōbō Daishi (‘Grote Meester ter verspreiding van de boeddhistische Leer’).
Op vrijdag 26 februari is Shaku Jinsen te gast in het Vlaamse boeddhistisch centrum Ehipassiko. Hij studeerde af aan de afdeling Japanse Studies aan de Katholieke Universiteit Leuven en verkreeg zijn Master in Buddhist Studies aan de Universiteit van Kōyasan, Japan. Na het doorlopen van de traditionele opleiding in de Chingokuji-tempel verkreeg hij de graad van leraar (jap. ajari ) uitgereikt door de Kongōbuji-tempel op Kōyasan, hoofdzetel van de Shingon-school.
Shaku Jinsen is leerling van de eerwaarde abt Kōshō Murai van de Chigokuji-tempel en verkreeg zijn opleiding tot Shingon-priester onder diens supervisie. Hij verbleef er een achttal jaar als actief lid van de tempelgemeenschap
In Belgie richtte Shaku Jinsen Yo e an, Centrum voor Shingon-Boeddhisme vzw (Gent) op, met als doel de beoefening en studie van het Japanse Shingon-Boeddhisme. Daarnaast streeft dit centrum ook naar een verfijning van de kennis van het boeddhisme in het algemeen en van het Japanse boeddhisme in het bijzonder. Verder werken ze actief mee aan de verbreding van de religieuze horizon, en staan stil bij de plaats en de rol die het boeddhisme binnen de westerse cultuur kan vervullen. Yo e an is lid van de Boeddhistische Unie van België (BUB).
Yo e an’ betekent ‘Hermitage onder het bladerdek’. Het is de naam die Meester Kosho Murai gaf aan zijn eerste hermitage. De naam werd gekozen opdat ieder die op zoek is naar meer verdieping en medeleven een rustplaats zou kunnen vinden in het lommer van de boeddhistische wijsheid. Deze gedachte is tevens de grondgedachte van vzw Yo e an, Centrum voor Shingon-Boeddhisme.