Familie en vrienden van de vermoorde Tibetaanse leraar en monnik Choje Akong Tulku Rinpoche- stichter van het Schotse boeddhistische klooster Kagyu Samye Ling in Eskdalemuir, pleiten voor clementie voor de twee daders die onlangs door een Chinese rechtbank ter dood zijn veroordeeld voor de moord. Bij de slachtpartij in een appartement in Chengdu, China werden behalve Choje Akong ook zijn neef Loga en een assistent Wangya neergestoken. Vermoedelijk was er sprake van een financieel geschil.
Een van de daders is Thupten Kunsal, een beeldhouwer in het klooster van Tashi Gonsar Gong in Dege in Oost-Tibet, die naar Chengdu was gereisd om een betaling van 270.000 Britse pond te eisen voor verschillende beelden die hij had gesneden tijdens een verblijf van vijf jaar in het Schotse klooster. Maar volgens de tulku was er helemaal geen sprake van zo’n overeenkomst.
Carlo Luyckx, voormalig plaatsvervangend burgemeester van Brussel en voorzitter van de Boeddhistische Unie België, die de lama al 42 jaar kende, vindt dat clementie moet worden toegepast. Luyckx, die bij een deel van de rechtszaak aanwezig was, zegt dat Thupten Kunsal Akong vijf keer bezocht in de weken dat hij in Chengdu was. Hij eiste geld van zijn oom, maar die gaf hem slechts 10.000 yuan voor een bezoek aan een psychiater, omdat Thupten klaagde dat slechte geesten bezit van hem hadden genomen.
Akong Rinpoche’s broer, Lama Yeshe Losal Rinpoche, abt van de Kagyu Samye Ling, Europa’s grootste en oudste Tibetaanse religieuze centrum, heeft de wens uitgesproken dat de doodstraf niet ten uitvoer zal worden gelegd. De oudste zoon van de tulku, Jigme Tarap, directeur van de Edinburgh-Akong Rinpoche Foundation, herinnert de volgelingen aan de woorden van zijn vader: ‘Mocht u alles vergeten zijn van wat ik heb gezegd, herinner je dan toch dat compassie de grootste kracht is die we kennen.’
Soortgelijke gevoelens zijn er ook bij Lama Yeshe Losal Rinpoche, broer van de tulku. ‘Toen ik hoorde van de dood van mijn broer en dat een van de daders een neef is, werd ik met droefheid vervuld omdat het laat zien hoe een moment van misplaatste woede zoveel levens kan verwoesten. Het ís een moment om te vergeven en we moeten allemaal de bodhisattva-gedachte koesteren. Ik heb het zelf opgebracht en werd bevrijd van mijn lijden.’ Anderen zeggen dat toen ze het vonnis vernamen zij fysiek ziek werden door de idee dat de doodstraf zou worden uitgevoerd.
Sommige Tibetanen die in ballingschap leven speculeren op sociale media dat er een politiek complot achter de moorden zit. De Tibetaanse tulku Akong kon vrijelijk naar China reizen. Maar volgens Robbie Barnett, directeur van de afdeling moderne Tibetaanse Studies aan de Columbia University in New York, die de zaak nauwlettend heeft gevolgd, is daar geen sprake van.
Het centrum van Samye Ling in Schotland was het eerste Tibetaanse boeddhistische klooster in Europa. Studenten waren onder andere David Bowie en Leonard Cohen.