Terwijl er momenteel dagelijks vele mensen sterven in Peking door de enorme smog die de stad bijkans onleefbaar maakt, maakt China zich nog steeds druk over de opvolging van de veertiende Dalai Lama, Tenzin Gyatso. Zhu Weiqun, een toonaangevende ambtenaar van de Chinese communistische partij, zei gisteren dat zijn land nooit het recht zal opgeven om te beslissen over toekomstige reïncarnaties van de Dalai Lama,
De Dalai Lama zegt bij herhaling dat hij wel eens de laatste Dalai Lama kan zijn, dat er na zijn dood geen reïncarnatie zal plaatsvinden. Dat is China, die het instituut van de Dalai Lama gebruikt om meer invloed uit te kunnen oefenen in Tibet en China zelf, een doorn in het oog.
Zhu Weiqun, voorzitter van de commissie voor etnische en religieuze zaken in Peking zegt dat Tenzin Gyatso geen recht heeft om te stoppen met de traditie van reïncarnatie. Hij vindt het een politieke kwestie en noemt de Dalai Lama een politieke macht in Tibet. Door alleen de Chinese centrale overheid over de reïncarnatie te laten beslissen zullen de separatisten worden verslagen, zegt hij. De Dalai Lama wordt door China beschouwd als een gevaarlijke separatist.
De Dalai Lama heeft herhaaldelijk beweerd dat Tibetanen zich kunnen beschermen tegen inmenging van Peking, door reïncarnatie niet als automatische of noodzakelijk voor het behoud van de Tibetaanse boeddhistische traditie te beschouwen. China reageert daarop met te stellen dat reïncarnatie geen persoonlijke aangelegenheid is van de Dalai Lama. Het is eerst en vooral een belangrijke politieke kwestie in Tibet en een belangrijke uiting van de soevereiniteit van de Chinese centrale overheid in Tibet, zegt Zhu Weiqun.