Bij proefpersonen die mindfulness meditatie beoefenen kunnen pijnprikkels met 27 procent verminderen. Als ze in plaats van meditatie een placebo-medicijn krijgen, zoals een zalfje, vermindert hun pijn met slechts elf procent. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.
Bij het experiment werd bij 57 proefpersonen een soort hitte-element tegen de huid van hun onderbeen gedrukt. Het apparaatje had een temperatuur van 49 graden Celsius. Sommige deelnemers kregen vervolgens de opdracht om te mediteren, anderen kregen een placebo-zalfje toegediend. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt van alle proefpersonen.
Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de fysieke pijn van de mediterende deelnemers sterk afnam. De emotionele pijn die de proefpersonen voelden als gevolg van het hitte-element verminderde met 44 procent. Bij de proefpersonen die een zalfje kregen toegediend, nam het emotionele aspect van de pijn slechts met dertien procent af.
De meditatie activeerde ook andere hersengebieden dan het nepzalfje. De mindfulness-meditatie zorgde vooral voor activiteit in delen van het brein die met zelfcontrole te maken hebben. Bij proefpersonen die het placebo-effect ervoeren, werden vooral hersengebieden actief, die betrokken zijn bij pijnverwerking.
De pijnstillende werking van meditatie werd vier jaar geleden al aangetoond door dezelfde wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Center in de Verenigde Staten. Volgens hoofdonderzoeker Fadel Zeidan bewijst het nieuwe experiment dat de pijnstillende werking van mindfulness echt is, en verschilt van placebo-effecten. Bij het onderzoek werden gezonde proefpersonen gebruikt, onbekend is hoe het effect van mindfulness is op mensen met chronische pijn.”
zeshin zegt
Ahhhh,…. Mindfulness is dus een medische therapie iets voor de pijnpoli, handig.
Sjoerd zegt
Het doet me denken aan een nascholing hypnotherapie uit begin jaren ’80, waar een ‘ongelovige’ deelnemer zich in trance een dikke injectienaald door zijn hand liet steken, zonder iets te voelen en zonder het zich later te kunnen herinneren door een posthypnotisch ‘verbod’ daarop.
Pas toen de beste man (psychiater) de video terug zag, drong tot hem door wat hij meegemaakt had.
Eerlijk is eerlijk, hij paste zijn zienswijze flexibel aan.
Het heeft mij bewust gemaakt van de invloed die mensen van een groeps-(bege)-leider kunnen ondergaan, zonder dat ze het zelf merken.
Ten goede, of ten kwade.
Carin Sievers zegt
Ik denk dat de groepsbegeleider er niet zo veel toe doet. Het is meer de Mindfulness zelf die inderdaad een andere perceptie van pijn kan geven. Ik heb dit weekend op een minder mindfulle manier mijn hand verbrand en had een paar nare 2e graads brandwonden. Vervolgens heb ik het mij aangeleerde in de praktijk gebracht. Ik concentreerde me zonder oordeel en verzet op de pijn en richtte toen mijn aandacht op lichaamsdelen waar ik geen pijn had. Het viel me op dat de pijn daardoor minder op de voorgrond stond. Of dit opgaat voor iedereen met pijn, weet ik niet, maar bij mij werkte het in dit geval wel. Carin Sievers Mindfulnesstrainer
Selfit Mindfulnesstrainingen Hoofddorp