Vanavond en in het begin van de nacht van dinsdag op woensdag is de boeddhistische radio in de lucht met twee interessante onderwerpen. De avond begint om 19.00 uur met een gesprek met Matthijs Schouten en Arita Baaijens in OBA Live, over mens, natuur en landschap
Arita Baaijens (1956) is ontdekkingsreiziger, bioloog, schrijfster en vrijbuiter. In de zomer van 2013 omcirkelde ze te paard het Siberische Altaj-gebergte om daar het mythische paradijs Shambhala te zoeken.
In januari 2016 verschijnt haar boek ‘Zoektocht naar het paradijs’. Eerder schreef ze onder meer ‘Een regen van eeuwig vuur’ en ‘Woestijnnomaden’. Voor haar onderzoek naar de betekenis van het landschap kreeg ze internationale erkenning en prijzen. Zo werd Arita Baaijens voor haar zoektocht naar Shambhala bekroond met de Women of Discovery Humanity Award 2014.
Matthijs Schouten (1952) studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Sinds 1992 is hij verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer het boek ‘Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief’.
Enkele uren later is de boeddhistische radio opnieuw on air. In De Nachtgast praat Natascha van Weezel met Sarah Marijnissen.
Schrijver en filmmaker Natascha van Weezel (1986) is dochter en enig kind van het journalistenechtpaar Max van Weezel en Anet Bleich, en kleinkind van vier joodse grootouders die de oorlog overleefden. De afgelopen jaren stelde zij zich de vraag: kun je spreken van een ‘derde generatie’, kleinkinderen van de holocaust? Over dit onderzoek maakte zij de TV-documentaire Elke dag 4 mei en haar onlangs verschenen boek over hetzelfde onderwerp noemde ze kortweg De Derde Generatie (Balans, 2015).
Iedere puber kent onzekerheid, zo ook Natascha. Maar in haar zoeken voelde zij zich anders en ze vroeg zich af of kleinkinderen van de Holocaust speciale, eigen kenmerken hebben, misschien zelfs problemen. Leeft voor hen, geïnfecteerd door angsten en herinneringen van hun ouders en grootouders, de oorlog nog steeds? Is dat anders voor haar vriendinnen in Nederland, en voor de jong volwassen derde generatie personen die ze in Amerika spreekt? En hoe speelt oorlog bij vrienden en familie in Israël, die nog dagelijks paraat moeten zijn om de schuilkelder in te gaan? Op eenvoudige, directe en openhartige manier gaat zij de gesprekken aan en doet ons verslag in film en boek. Haar levenshouding is open en mild, uitnodigend tot dialoog.
Maar om zover te komen moest Natascha eerst het monster en tegelijk haar vriend Anorexia de deur uit zetten. Een gevecht van zes jaar waar ze in haar uitgegeven anorexiadagboek Magere jaren (Archipel, 2007) aangrijpend verslag van doet. Zelf heeft ze zo haar gedachten waarom de verleiding af te willen vallen zo dwingend en destructief was. Haar vader en moeder gingen met haar deze pijnlijke weg door steun, inspiratie en wijze woorden.