De Chinese president Xi Jinping heeft gisteren in felle bewoordingen aangekondigd –gezworen- de strijd tegen wat hij noemt separatisme in Tibet voort te zetten. Hij wil daarmee de rust terug brengen in de voor China strategische Himalaya-regio, die getuige is van een golf van zelfmoorden onder Tibetanen die de terugkeer van de Dalai Lama eisen naar Tibet.
XI onderstreept de nationale en etnische eenheid als belangrijkste pijlers voor de toekomst van Tibet, de uitgebreide stabiliteit op lange termijn en een onwrikbare strijd tegen separatisme. De Chinese president stelt dat de inspanningen in Tibet moeten worden gericht op het waarborgen van de ‘nationale eenheid en consolidatie van de etnische eenheid’, met op lange termijn een wat hij noemt ‘sociale stabiliteit’. De president sprak op een tweedaagse bijeenkomst over de toekomst van de TAR, de Tibetaanse Autonome Regio.
Xi benadrukt dat zijn land- met als onderdeel het bezette Tibet, stevig het initiatief moet nemen in de strijd tegen het separatisme. Tijdens de bijeenkomst herhaalde Xi een aantal strategieën die van kracht zijn geweest tijdens de meer dan zestig jaren van Chinees bestuur van Tibet. De president drong aan op een uitgebreide en nauwkeurige uitvoering van het partijbeleid ten aanzien van etnische en religieuze zaken, geënt op de marxistische waarden over etniciteit, religie en cultuur.
Xi zei dat ‘we mensen van verschillende etnische groeperingen moeten begrijpen, ondersteunen, waarderen en naar mogelijkheden moeten zoeken om elkaar te helpen’ en drong aan op meer voorlichtingscampagnes om de etnische eenheid en een gevoel van verbondenheid met dezelfde nationaliteit te bevorderen. Volgens Xi moeten inspanningen worden geleverd ter bevordering van patriottisme onder de Tibetaans boeddhistische bewegingen en effectief beheer -meer greep op- van kloosters op de lange termijn, om interpretaties van religieuze doctrines, die verwant zijn aan een socialistische maatschappij, te verwezenlijken.
Volgens Tibetaanse mensenrechtengroepen hebben meer dan 140 Tibetanen sinds 2009 zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van hun hun land. Ze zetten daarmee kracht bij aan hun eis dat de Dalai Lama terug moet kunnen keren naar Tibet. De Dalai Lama woont in ballingschap in India, na zijn vlucht uit Tibet. China beschouwt de tachtigjarige spirituele leider als separatist, die probeert Tibet los te weken van China.