Chinese en Tibetaanse mensenrechtengroepen en activisten protesteren tegen het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Winterspelen 2022 aan Peking toe te wijzen. Ze noemen het een klap in het gezicht van deze organisaties. Ze vinden dat het IOC hiermee erkent dat de Olympische Spelen tegenwoordig worden toegewezen om het bedrijfsleven van dienst te zijn.
Voor het International Tibet Network (ITN), een wereldwijde coalitie van Tibet-gerelateerde niet-gouvernementele organisaties, is het besluit een ‘verkeerde boodschap naar de verkeerde mensen op het verkeerde moment.’ ITN vindt dat de wereld de verslechterde mensenrechten in China negeert door de Winterspelen aan Peking toe te wijzen. En noemt het voor de tweede keer toewijzen van de spelen (de zomerspelen vonden er in 2008 plaats) in zo’n korte tijd in China een propaganda-geschenk voor China. ‘Wat China nodig heeft is een draai om de oren (what it needs is a slap in the face), vinden ze.
Protesten in Laussanne
Op het moment van de toewijzing protesteerden verschillende mensenrechtengroepen en activisten voor het hoofdkwartier van het Olympisch Comité in Lausanne. Een van hen is Golog Jigme. ‘Ik hoop dat de Tibetanen in Tibet niet de prijs zullen betalen voor de spelen in 2022, zoals ik en anderen deden voor de Olympische spelen in 2008.’ Deze voormalig politiek gevangene werd gearresteerd na protesten tegen de spelen in 2008. Hij zegt bedroefd te zijn dat het IOC de smeekbeden van Tibetaanse, Chinese en zo veel andere verdedigers van de rechten van de mens heeft verworpen. ‘Zij moeten nu de verantwoordelijkheid aanvaarden voor het besluit. ‘
Activisten wijzen ook op de rampzalige situatie van het milieu en het ontbreken van natuurlijke sneeuw in Peking, toch een belangrijk gegeven voor winterspelen. ‘Door de toekenning door het IOC bewijst het een lippendienst aan Peking en is het adagium ‘vrede door middel van sport’ fake. Zo gebeurde het ook in 1936 toen de Spelen in Berlijn werden gehouden, ter meerdere eer en glorie van Adolf Hitler. Alleen een ernstige verstoring in het Chinese bedrijfsleven zou het IOC kunnen doen besluiten om de toewijzing te heroverwegen,’ meent Tenzin Tsundue, Tibetaans schrijver en activist.