International Campaign for Tibet (ICT) lanceert ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Dalai Lama op 6 juli een gebedsvlaggenmanifestatie. De organisatie biedt gratis aan belangstellenden een setje gebedsvlaggen aan.
Dat de Dalai Lama vol passie zijn boodschap van vrede en compassie uitdraagt is bijzonder. Immers, zijn land Tibet is al 65 jaar bezet door China. Toch heeft hij volgens ICT zijn volk nooit opgeroepen tot gewelddadig verzet tegen de bezetter, maar heeft hij altijd het pad van geweldloosheid bewandeld. Conflicten los je op met dialoog, nooit met wapens, is zijn stelling. Daarmee is volgens velen de Dalai Lama een lichtend voorbeeld voor de gehele wereld.
Het minste wat wij als Nederlanders kunnen doen, zo stelt het ICT, is hem op 6 juli eren door massaal Tibetaanse gebedsvlaggen op te hangen. Voor het raam, langs het balkon, in een boom, het maakt niet uit, zolang ze maar zichtbaar zijn. ICT stelt voor deze gelegenheid gratis Tibetaanse gebedsvlaggen beschikbaar.
ICT: ‘Maak van 6 juli een eerbetoon aan de vrede, een dag voor de Dalai Lama om nooit te vergeten. Samen kunnen we het verschil maken.’
Meer informatie over deze actie
Bron ICT.
Jeroen zegt
Ik heb veel respect voor de Dalai Lama en wens hem het allerbeste. Maar of het volledig geweldloze imago helemaal terecht is weet ik niet zeker. Zie
http://en.wikipedia.org/wiki/CIA_Tibetan_program
Helen zegt
Even wakker blijven. Wat heeft deze CIA actie in de jaren 50 met de Dalai Lama te maken?
Jeroen zegt
Hij ontving via dit programma $180.000 p/j. De Tibetaanse nonviolent? guerilla’s ontvingen via ditzelfde programma 1.5 milj p/j. Zijn broer had de leiding over de contacten tussen de Tibetanen en de CIA. Geen Chinese droom van me hoor. De bedragen zijn afkomstig uit US State Dept memo’s. Zie ook http://www.case.edu/affil/tibet/tibetanSociety/documents/TheUnitedStatesTibetandtheColdWar.pdf
Helen zegt
Ik vraag me echt af wat je hier wilt mee zeggen. Ik lees over een zeer jonge Dalai Lama, gewelddadige verzetsstrijders waar hij niet verantwoordelijk voor is en over politiek gekonkel van de U.S. waarbij je terugblikkend misschien een idee krijgt wat er allemaal gespeeld heeft. Wat is je punt?????
Jeroen zegt
Mijn punt is dat hij misschien niet het beste voorbeeld van geweldloos verzet is. Persoonlijk was ik erg teleurgesteld toen ik voor het eerst hoorde dat hij 13 jaar op de payroll van de CIA heeft gestaan. En dat hij al die tijd niet op de hoogte was dat de CIA ook het gewapend verzet financierde lijkt mij onwaarschijnlijk. Niet onmogelijk natuurlijk, maar toch hoogst onwaarschijnlijk.
Helen zegt
Ok, probeer je eens voor te stellen dat je jong bent, dat je alles dreigt te verliezen, dat communicatie zeer gebrekkig is (totaal verschillende culturen (Tibet/US); geen internet, alleen maar de woorden van westerse vertegenwoordigers die alleen maar op eigenbelang uit zijn en intrigeren). Ben je wel eens in de Himalaya geweest? Oneindig groot; woest, enorme afstanden, moeilijk bereikbaar. Hoe zal daar de communicatie verlopen hebben? Telefoon, brief? Waarschijnlijk gebrekkig en veel tijd vergend. Het is oorlog, wie kun je vertrouwen? Hoe kon hij toen, als vluchteling, zonder politieke contacten in het Witte Huis achter geheime CIA (zelfs in eigen land een geheim opererende organisatie) info komen?
Waar zit je teleurstelling? dat de Dalai Lama in jouw ogen niet de verlichte perfectie is? Kunnen mensen ook groeien en wijzer worden in jouw ogen? Zie je de Dalai Lama nog steeds als iemand die geld zou aannemen van de CIA?
Jeroen zegt
Ik raad je aan deze documentaire te bekijken als je in feiten geïnteresseerd bent https://www.youtube.com/watch?v=wU9FKVd-rv0
Ik heb veel respect voor de man, en ik heb ook geen enkele moeite met het gewapende verzet in die tijd. Het enige waar ik in teleurgesteld was dat het geweldloze beeld niet bleek te kloppen. That’s all.