Schrijver René ten Bos is met Water genomineerd voor de Socrates Beker voor het filosofieboek uit 2014. In het boek staat onze relatie met water centraal. Zo worden onze zeeën en oceanen er bepaald niet gezonder op en ook op het land zijn er tal van problemen met water.
Een van de oorzaken is dat we diep in ons hart water niet pluis vinden. We koesteren een diep wantrouwen ten aanzien van alles wat zich op of aan het water afspeelt. Om deze houding ten opzichte van water te begrijpen moeten we nagaan welk effect water op ons uitoefent en wat wij met water doen.
In OBA Live, een programma van de boeddhistische radio, vertelt Ten Bos vanavond over het ontstaan van het boek, hoe wij de betekenis van water door de eeuwen heen zijn vergeten en waarom water aan de grondslag ligt van het moderne kapitalisme. Maar hij waarschuwt ook dat ons handelen desastreuze gevolgen heeft voor het water op deze wereld. De oceanen gaan eraan en eigenlijk is het al te laat om de verwoesting nog te stoppen. Maar toch moeten we alsnog een poging wagen om het tij te keren. Ten Bos is kerndocent van de opleiding Organisatie, Zingeving en Ethiek.
En verder in OBA Live. Schuldenaars.
Een faillissement zet je leven op zijn kop. Je moet je ervoor schamen en er vooral niet mee te koop lopen. Want het overkomt toch alleen maar onverantwoordelijke risiconemers? In de BOS-documentaire Schuldenaars die op 15 april op NPO 2 wordt uitgezonden, schetst filmmaker Ingeborg Jansen een heel ander beeld. Een faillissement kan iedereen overkomen. Vaak zijn het gewone mensen die door alledaagse omstandigheden het hoofd niet meer boven water kunnen houden.
Eén van deze mensen is Piet Hein Bredero. Hij vertelt bij OBA Live over het faillissement dat een keerpunt in zijn leven is gebleken. Een pijnlijke ervaring maar vooral ook een kans om te leren en te groeien, na twaalf jaar van financiële worstelingen. Nu pakken hij en zijn gezin de draad weer op en ontwikkelt hij trainingen om andere ondernemers te helpen andere keuzes te maken. “Ik heb twintig jaar lang gewerkt voor geld en status maar gelukkig werd ik er niet van. Nu wil ik mensen helpen bewust te worden van hun eigen proces en zich te concentreren op hun eigen kunnen, in plaats van hun angsten.”
Na het luisteren naar OBA Live en een paar uurtjes wachten is de Nachtgast van de boeddhistische radio in de lucht. Aan het woord is godsdienstfilosoof Annewieke Vroom. Vroom is verbonden aan de VU in Amsterdam en doceert dialoog en conflictbeheersing. Ze promoveerde eind vorig jaar op de dialoog tussen zen en christendom onder de titel ‘God of leegte’?
Op dit moment werkt zij aan een boek onder dezelfde titel en onlangs sprak ze op het VU-symposium Religie doet ertoe!. Met Marlous Lazal praat ze over de existentiële vraagstukken die de hedendaagse mens bezighouden.