De politieke actiegroep -noch links, noch rechts- Break the System heeft voor morgen dinsdag 27 januari samen met ruim dertig andere groepen een vreedzame demonstratie aangekondigd op het Malieveld in Den Haag. Doel van de demonstratie is volgens de organisatie een humane en sociale samenleving creëren, waarin iedere inwoner, toegankelijk en betaalbare zorg en onderwijs heeft. Een samenleving waarin de mens centraal staat en niet de economie. Een samenleving waarin de overheid in dienst staat van de bevolking en niet andersom.
Hoeveel actievoerders er op het Malieveld verwacht worden, is onduidelijk. Tienduizend mensen zouden hun belangstelling al hebben getoond. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat actievoerders vanaf morgen het Binnenhof zouden bezetten en daar hun tentjes op zouden slaan. Maar de burgemeester en politie van Den Haag hebben Break the System duidelijk gemaakt dat het Binnenhof geen plek is om te demonstreren. De demonstratie is daarom verplaatst naar het Malieveld. De actiegroep wil dat de overheid weer naar de burger luistert en dat de vakbonden zich achter de acties zullen scharen.
Eisenpakket
Break the System heeft een eisenpakket opgesteld dat morgen samen met een tweetal petities zal worden aangeboden door een kleine afvaardiging ouderen, zieken en kinderen aan een vertegenwoordiger van de regering. Wanneer de overheid binnen zes weken niet met een voor de actiegroep aanvaardbaar voorstel komt op het eisenpakker of alle eisen heeft ingewilligd, dan zal Break the System overgaan tot veel hardere acties en oproepen om met burgerlijke ongehoorzaamheid het hele land plat te leggen.
Deze burgerlijke ongehoorzaamheid zal volgens de actiegroep aanhouden totdat de regering is afgetreden en er een bindend referendum is uitgeschreven voor de inwoners van Nederland om gezamenlijk een nieuw politiek systeem te kiezen. Een nieuw politiek systeem waarbij de macht meer bij het volk ligt. Een systeem waarin de mens en zorghulpverlener weer centraal komt te staan in de zorg. Een systeem waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat in het onderwijs. Een systeem waarbij zowel werkgevers als werknemers worden gesteund door de overheid. Een systeem waarbij de mens centraal staat.
Break The System is een politieke actiegroep. Zij noemt zich de spreekbuis van het volk. Zij staat voor onder meer:
– Het volk een stem, steun en macht geven
– Krachtig doch vreedzame opstand.
– Het terugdringen van de groeiende verschillen tussen bevolkingsgroepen, door o.a. het basisinkomen.
– Zorg en onderwijs moeten betaalbaar, toegankelijk en inkomensafhankelijk gemaakt worden.
– Geen winstoogmerk voor zorg, onderwijs, energie, water, openbaar vervoer en wonen.
– De verantwoordelijke mensen voor de beurscrisis, vastgoedcrisis en bankencrisis moeten aangeklaagd worden.
– Het doorbreken van het huidige (politieke/bancaire) systeem.
– De media laten stoppen met het manipuleren van het volk.
Break the System: ‘De rijken worden rijker en de armen worden armer. Er gaan miljarden euro’s de grens over, terwijl ruim twee miljoen Nederlanders in eigen land onder de armoedegrens leven. Onze ouderen worden financieel uitgekleed en aan hun lot overgelaten. De zorg gaat al jaren achteruit, minder kwaliteit, minder dekking, minder menselijkheid, minder verzorging en toch moeten wij, het volk, elk jaar méér premie betalen, méér eigen risico betalen en vervolgens maken de zorgverzekeraars méér winst.’
Break the System is een groep mensen waarvan de jongste 18 en de oudste net gepensioneerd is, de één werkt in de zorg en de ander is een ondernemer, binnen Break the System werken zowel links-stemmers als rechts-stemmers samen zonder problemen, zegt de actiegroep.
Geen politieke kleur
Break the System zegt geen politieke kleur te hebben. Zij vindt dat alle politieke partijen gefaald hebben naar het volk toe gezien ‘alle ruzies, vriendjespolitiek, dubbele agenda’s, onnodige bezuinigingen en leugens’.
Break the System zegt op te komen voor alle bejaarden, gehandicapten en de zieken die niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben! Voor alle leraren die met overvolle klassen niet meer in staat zijn om goed les te geven. Voor alle mensen die door de open grenzen met Europa, hun baan zijn kwijt geraakt. Voor alle huizenbezitters die door toedoen van de banken met duizenden euro’s restschuld zitten! Voor de 30.000 zorghulpverleners die vanaf 1 januari 2015 werkeloos zullen zijn! Voor de jeugd waarvoor hoger onderwijs onbetaalbaar is geworden! Voor alle ouders en kinderen die onmenselijk behandeld worden door Jeugdzorg! Voor de meer dan 331.000 mensen die hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen! Voor de ruim 2 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven in Nederland! Voor de mensen die op de wachtlijst staan voor de voedselbank! Voor de mensen die het vertrouwen zijn kwijt geraakt in de volksvertegenwoordiging!
Break the System zegt hard te werken aan maatregelen/oplossingen voor een gezonde, welvarende en humane samenleving. De actiegroep is ontstaan uit het succes van de Facebook- pagina Regerings Waanzin. Op Regerings Waanzin ‘worden politieke beslissingen, blamages en leugens op een satirische en genadeloze manier aangekaart.’ Gaandeweg werd duidelijk dat de onvrede over de huidige politiek zo groot was dat de man achter Regerings Waanzin, Berry (Camaro), besloot om serieus in opstand te komen tegen de overheid. Klik hier voor het programma.
Helen zegt
Goed dat er een demonstratie komt! Ik sta achter de kritiekpunten maar stoor me enorm aan de bla bla van “het volk” en “oplossingen voor een humane samenleving”. Ook snap ik de combinatie van vreedzaam en eisenpakket en harde actie niet. Is het niet mogelijk om het zuiver te houden? Kritisch ageren is heel iets anders dan regeren met visie. Bovenstaande klinkt als een oude valkuil. Of lees ik dit allemaal te zwart/wit?
Joop Ha Hoek zegt
Bla bla, het zijn maar woorden, Helen. Het is zeventiger jaren taal, maar helaas nog steeds actueel. Hoe dan ook: zij staan vandaag op het Malieveld.
Helen zegt
Ja, ze staan er en daar ben ik blij mee; daadkracht is nodig. De problemen zijn nog het zelfde als in de jaren 70, maar om nog steeds te denken (en woorden te gebruiken) in termen van wij en zij uit die tijd….
Joop Ha Hoek zegt
Actievoerders en vakbonden moeten helaas wel zo denken en dat beeld oproepen, anders krijgen ze niemand in beweging. Uit de acties van Break in het verleden blijkt dat hun ‘geweld’ bestaat uit het plaatsen van tentjes en het bezet houden van straten.